Politistyrker er blitt et nødvendig innslag også i svensk ungdomsfotball. Foto: Adam Ihse / TT / NTB

– Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier en trener til Aftonbladet Sportbladet. Spillere, trenere, publikum og dommere er innblandet i ville slagsmål på banen.

Gothia cup er en stor internasjonal fotballturnering for barn/unge som arrangeres i Göteborg hver sommer. I år er det over 700 lag påmeldt.

Opplegget minner mye om Norway cup i Oslo, som arrangeres noen uker senere.

Årets utgave av Gothia cup handler dessverre om andre ting enn fotball. Det hele er blitt en voldelig og kaotisk affære, noe svenske medier har gitt mye omtale.

Det er ikke fotballkampene mediene interesserer seg for, men alt det av «kamper» som forekommer mellom spillere, trenere, publikum og dommere. Her går det i knuffing, bråk og rene slåsskamper på og omkring banen.

Guttelag og jentelag oppgis å være omtrent like ille.

Aftonbladet Sportbladet skriver om saken, og beretter innledningsvis om en kamp mellom jentelag:

På onsdagen utbröt ett jätteslagsmål under en match i Gothia Cups P18-klass, där en spelare fick föras till sjukhus.

Dette var bare ett av en rekke tilfeller:

Nu kommer uppgifter om ytterligare ett bråk, i tisdags, när två lag under 15 år möttes. Enligt GP var det ett stort slagsmål, där spelare, ledare, föräldrar och publik från båda lagen var inblandade.

I slutet av matchen utbröt ytterligare ett bråk, och efter matchen fick domaren hjälp av matchdelegater och ledare att ta sig därifrån.

Politiet vil etterforske

Politiet bekrefter overfor avisen at en lagleder er pågrepet i forbindelse med hendelsen, og at det er satt i gang en foreløpig etterforskning av voldshendelse.

– Jag kan förstås inte bekräfta några uppgifter i detalj, men det jag kan säga är att det var en stökig match där domaren delade ut ett antal röda kort och rapporterade matchen.

Det finns också en situation där en ledare är polisanmäld för misshandel, säger Malin Fahlén, kommunikationsansvarig för Gothia Cup, till GP.

Dommer truet av illsinte foreldre på sidelinjen

Det berettes om at også et svært temperamentsfullt publikum har tatt aktivt del i bråket. Dette er gjerne foreldre, søsken, fettere, venner osv. av de involverte spillerne.

Sportbladet har tagit del av uppgifter om ett bråk vid en annan match under torsdagen, där spelarna var under 15 år. Även då ska publik ha tagit sig in på planen och uppträtt aggressivt mot bland annat domaren.

– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en liknande situation. Det var föräldrar som hotade domaren och slängde ur sig ord som man inte trodde var sant, säger ett av lagens tränare till Sportbladet.

Man så seg nødt til å avbryte kampen da et av lagene ledet 3–0, hvilket dermed ble resultatet.

Arrangørene er åpenbart fortvilet og rådville over det som skjer i slike turneringer i «det nye Sverige», men våger ikke snakke ut om det.

Sportbladet har sökt kommunikationsansvariga Malin Fahlén vid upprepade tillfällen. Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson avböjer att kommentera.

Snart går avsparket for Norway cup i Oslo, med tusenvis av barn og unge på banene. Spørsmålet er i hvilken grad den kulturen og ånden man nå ser i Gothia cup, vil avtegne seg også her.

På en del norske fotballarenaer har man allerede fått varsler om en viss utvikling, les sak under.

Les også:  

Grov vold under fotballkamp: – Sparket mot hodet til spiller som lå nede

Sommerlesning! Bestill i dag:

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.