Nylig ble en fotballdommer banket brutalt opp under en fotballkamp på Oslos østkant. I NRK Dagsrevyen omtales den økende volden. Men man tier om hvilke grupper som i all hovedsak er involvert.

Gang på gang smeller det på norske fotballbaner. Både spillere, ledere, trenere og publikum er tidvis innblandet, og iblant kan det gå ut over dommeren også. Det begynner gjerne med utskjelling knyttet til spillets gang eller dømmingen. Folk på sidelinjen er gjerne ekstra hissige over det som skjer på banen. Derfra er veien kort til brutale, fysisk angrep. Folk bankes gule og blå, neser knekkes og tenner slås ut, for de mest banale småting.

Fenomenet vold på fotballbanen har flere ganger vært omtalt i mediene, blant annet i VG og i Document.

Dommer-juling på Romsås

Tidligere denne uken skjedde det igjen, og som så ofte før var det på Oslos østkant det foregikk. Denne gangen var det på hjemmebanen til fotballklubben Romsås, i et av byens aller mest innvandrertette områder. Her har både lag og supportere i stor grad bakgrunn fra «andre kulturer». Motstanderlaget var Oppegård.

Det som utspilte seg, var at hjemmelagets supportere gikk til angrep på dommeren, og påførte ham betydelig fysisk skade slik at han ble sendt på sykehus. Han ble slengt i asfalten, slått og sparket. Årsaken? Han hadde dømt fotballkampen på en måte som ikke falt i smak hos de de «engasjerte» hjemmesupportene på Romsås.

Nå endte dette temaet opp også i NRK Dagsrevyens sportssending, torsdag 25.7. Her tas sterke ord i bruk, og tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø omtaler det som et «samfunnsproblem». Øvrebø mener en dommer godt kan tåle en del kjeft, noe han selv har fått betydelige doser av.

«Men det som Said (dommeren i det aktuelle tilfellet på Romsås) har opplevd her, er jo i en helt annen liga», sier Øvrebø til NRK.

Det skal ifølge NRK ha vært åtte grove voldshendelser mot dommere de siste årene. Dette kommer i tillegg til alle de episodene som involverer spillere/publikum, før eller etter kamper, og som det som regel verken lages avisartikler eller TV-innslag om.

Utbredt problem

Det virker som om den mer eller mindre organiserte og iblant avtalte volden mellom grupper av supportere, såkalte casuals, har kommet i bakgrunnen. Dette var et stort fenomen for noen år siden.

Nå handler det mer om spontan vold utløst av at noen er «fornærmet» over hendelser på banen. Når dette fremstilles som et «samfunnsproblem» og landets fotballedelse engasjerer seg i saken, er det åpenbart at problemet er svært utbredt. Vi snakker ikke om en håndfull «enkelthendelser», selv om mediene ytterst nødig forteller om slike episoder. Men det siver uansett ut eksempler her og der. Tidligere i år ble det en viss oppmerksomhet omkring en sak i østkantbydelen Grorud (nabobydel til Romsås). Det var i forbindelse med en kamp mellom lokallaget Grei og bortelaget Grüner. Her gikk det visstnok hett for seg.

Holdes skjult

Trolig finner det sted en betydelig underrapportering av slike hendelser, som i så mange andre saker der innvandring kan sies å være en faktor. Dette er som kjent et tabu-område i norske redaksjoner.

De gangene mediene likevel melder om hendelser, som i Dagsrevyen torsdag 25.7., er man vage med hensyn til hvem som er innblandet. Men befolkningen i Oslo lar seg ikke lure. De har erfart hva som foregår, de har selv opplevd den aggressive, hissige «æreskulturen» dette ofte er et resultat av. Medienes systematiske forsøk på å skjule denne sammenhengen fungerer ikke lenger, unntatt for den politisk korrekte menigheten med skylappene på.

I begynnelsen av august arrangeres Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo. De som ved selvsyn måtte ønske å oppleve det mangfoldige «engasjementet» knyttet til fotballkamper i Oslo i 2019, anbefales å ta seg en tur. Her kan man se og føle hvordan ulike typer av ungdom (og tilskuere/venner/brødre/foreldre etc.) velger å gi uttrykk for sitt syn på det som skjer på banen, under og ikke minst etter kampene. Høy stemning!

Et godt råd er imidlertid er «å ligge svært lavt» med hensyn til selv å gi uttrykk for noe som helst.

Noen kan bli fornærmet.

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her