Nytt

NRK retter nå søkelyset på den grove volden som utøves på fotballbaner i Norge. Slag og spark mot hodet er av hendelsene som utspiller seg på fotballbanen. I fjor rettet media søkelyset på vold og trusler i Groruddalsfotballen, og det er kanskje ikke tilfeldig at Groruddalslaget Romsås blir brukt som eksempel med en grov hendelse dokumentert med videoopptak. (Videoen finnes i linken under artikkelen.)

Denne videoen er fra én av kampene fotballforbundet har avgitt dom i, et oppgjør mellom Romsås og LSK 2 i fjor vår. I klippet blir én spiller skallet ned, mens dommeren blir truet. Flere spillere og tilskuere kom med krenkelser, spesielt rettet mot dommerne.

I fjor skrev Akers Avis om tilstandene i Groruddalsfotballen. Vil NRK sette fokus på bakgrunnen til de som bruker grov vold på fotballbanen? I Oslo ser det ut til at det i hovedsak er minoritetsungdommen som står for volden med utgangspunkt i fjorårets historier fra Groruddalen.

Vold, trusler og manglende foreldreengasjement har ødelagt for fotballen i Groruddalen over lang tid. Nå går klubbene sammen for å løse problemene.

NRK lister opp flere eksempler med grov vold. Flere av sakene burde vært politianmeldt.

September 2012: Tre 19 år gamle fotballspillere kommer med grove uttalelser, trusler og fysiske angrep på kampens dommere. Assistentdommeren blir sparket flere ganger i bryst- og mageregionen.

Dommertrioen skal ha blitt truffet av flere baller skutt bakfra.

Etter kampen blir døren inn til dommergarderoben forsøkt sparket inn.

Dom: Utestengt fra kamper i mellom 6- 8 måneder.

April 2011: En 20 år gammel fotballspiller skaller ned en motspiller. Etter å ha fått rødt kort uttaler han at motspilleren er «en stygg jævel, og han skal drepes».

Videre sier han til dommeren og/ eller assistentdommer at «du skulle vært skutt, alt er din skyld, du skal ikke føle deg trygg». Det ble videre gitt uttalelser om at dommeren kunne vente seg besøk fra han.

Doms – og sanksjonsutvalget skriver at truslene ble gjentatt og var derfor mer enn en umiddelbar reaksjon etter å ha fått rødt kort.

Dom: Utestengt fra kamper i 7 måneder.

April 2011: I en juniorkamp i Oslo blir en 19 år gammel gutt sparket bakfra i hodet av en motspiller like etter kampslutt. På vei til garderoben treffer spillerne på hverandre igjen, og motspilleren slår ham på nytt med knyttet neve i ansiktet.

Dom: Utestengt fra kamper i 12 måneder og fra organisert trening i 6 måneder.

Mai 2011: En 14 år gammel fotballspiller takler en motspiller forfra med strake bein. Etter taklingen slår han den samme spilleren tre ganger med knyttet neve over høyre øye. Han får rødt kort av kampens dommer. På vei ut av banen truer han tilskuere med at han skulle slå dem ned eller stikke dem, samtidig som han holder en gjenstand i hånden.

Dom: Utestengt fra kamper i 8 måneder og fra organisert trening i 3 måneder.

Mai 2011: En 16 år gammel fotballspiller skaller først til en motspiller slik at han går i bakken og mister bevisstheten. Spilleren blir utvist. På vei til benken skaller 16-åringen til en annen motspiller.

Dom: Utestengt fra kamper i 12 måneder og fra organisert trening i 5 måneder.

Mai 2011: En 16 år gammel gutt blir taklet av en motspiller og en krangel oppstår mellom de to. Motspilleren havner på bakken, og 16-åringen sparker ham gjentatte ganger i hodet, nakken og beina. Motspilleren pådrar seg hjernerystelse.

Dom: Utestengt fra kamper i 10 måneder og fra organisert trening i 5 måneder.

Oktober 2011: En 25 år gammel fotballspiller skaller til en motspiller under kamp slik at en tann brekker og en annen tann blir slått ut av posisjon.

Dom: Utestengt fra kamper i 12 måneder.

Mai 2012: En 18 år gammel fotballspiller tar i det 90. spilleminutt tak i strupen på en motspiller. Han sparker deretter spilleren slik at han får et kutt i øret. Han kommer deretter med drapstrusler og krenkende uttalelser mot kampens dommer.

Dom: Utestengt fra kamper i 8 måneder og fra organisert trening i 4 måneder.

 

http://www.nrk.no/sport/1.8354615

http://www.document.no/2011/11/volden-har-eskalert-i-groruddalsfotballen/