Flere spillere skal ha blitt slått og sparket mens de lå på bakken under en ungdomskamp i Groruddalen i Oslo mandag. Laglederen mener at angrepet var planlagt.

– Det som var verst, var sparkene mot hodet til han som lå nede. Det var ikke sånn at de tuppa litt, de tok løpefart og klinte til hodet som om det var en fotball, sier laglederen til VG.

Saken vil bli politianmeldt, og både barnevern og Norges Fotballforbund Oslo er involvert, skriver avisen.

Det var da dommeren blåste av kampen, det smalt. Hjemmelagets spillere skal ha gått til angrep på bortelaget, ifølge flere på bortelaget.

VGs tåkelegging

Avisen er imidlertid nøye med å unnlate å gi opplysninger som kan identifisere hvilken kamp og hvilke lag det gjaldt. VG skriver ikke engang når kampen ble spilt, kun at det var «tidligere denne uken».

Document vet at kampen ble spilt mandag, og at det var en gutter 16-kamp mellom Haugerud og Bækkelaget 2. For de ikke-lokalkjente kan det opplyses at Bekkelaget ligger i Nordstrand bydel i Oslo, og at Haugerud ligger i Groruddalen i Oslo øst.

Kampen ble spilt på Haugerud, og volden skal ha blitt utøvd like etter at kampen, som Haugerud vant 5-3, var over. Kampstatistikken viser at hele tre Haugerud-spillere fikk rødt kort ved kampslutt.

Laglederen for bortelaget sier han selv ble slått og sparket da han prøvde å forsvare sine egne spillere, som alle er i tenårene.

– Det var egentlig ingen forvarsel. Idet dommeren blåser, slår de ned i hvert fall to–tre av spillerne. Jeg hopper inn for å stoppe dette. Da kommer det en del slag og spark på meg også. Det blir så kaotisk.

Laglederen mener det bare er flaks at det ikke gikk verre.

– Han ene har litt nakkeproblemer, en annen har kraftige smerter i brystet, og en tredje i foten. Jeg har fått en del telefoner fra foreldre som er bekymret, sier han og legger til at det går bra med ham.

– Planlagt

Laglederen mener volden var planlagt. Daglig leder i klubben som spilte på bortebane, sier:

– Det var ikke noen få spillere, men en betydelig mengde spillere og andre ungdommer som befant seg på innbytterbenken, som gjorde dette. Spillerne og laglederen jeg har snakket med er sjokkert og rystet.

Dommeren i kampen, Gholam Hossein Moghbelle, ønsker ikke å kommentere saken.

Alle klubber er pålagt å ha en Fair play-vakt på sidelinjen under kamper, men Haugerud hadde ikke noen slik vakt under kampen, ifølge VG.

Oslo topper voldsstatistikken

En gjennomgang VG laget i 2019 av 103 volds- og trusselhendelser Norges Fotballforbunds doms- og sanksjonsutvalg hadde avgjort i perioden 2010–2019, viste at Oslo-fotballen toppet landsstatistikken over vold og trusler.

Oslo fotballkrets sto for 39 av 103 volds- og trusselhendelsene.

Lederen for Haugerud-laget sier at klubben «har jobbet med strakstiltak og forebyggende tiltak med barnevernet, politi og NFF Oslo». Laglederen sier det har vært «god dialog» med den andre klubben etter voldsepisoden, men vil ikke kommentere ytterligere før saken er avsluttet hos Fotballforbundet.

– Har dere tatt opp dette med foreldrene?

– Ingen kommentar.

– Hva skjer videre med laget?

– Ingen kommentar.

NFF Oslo ved daglig leder Tore Jarl Bråteng bekrefter at forbundet kjenner til voldsepisoden i den aldersbestemte kampen.

– Saken er til behandling etter gjeldende regelverk for denne type saker. Det første vi gjør, er å innhente redegjørelser fra alle som var involvert. Vi vil, basert på det vi mottar av informasjon og fakta, behandle saken etter gjeldende regelverk.

Dag Endal nekter intervju

Daglig leder i Haugerud I.F., Dag Endal, svarer slik per tekstmelding på Documents forespørsel om et intervju torsdag kveld:

«Som det framgår av saken i VG og Aftenposten, følger vi NFFs regler for håndtering av slike saker. Fotballen har regelverk og rutiner for slikt. Det vil si dialog med kretsen og orientering om vårt syn før kretsen fatter et vedtak om evt. sanksjoner og pålegg, og som vi kommer til å følge opp.»

Når Document gjør klart at vi uansett gjerne ville ha et intervju, svarer Endal:

«Beskjeden min var vel temmelig klar?»

Endal ble i 2021 kåret til årets ildsjel i Oslo av Norges idrettsforbund, og i desember 2022 ble han kåret til årets osloborger i en kåring i regi av Aftenposten.

 

Redigert klokken 22.08: Dag Endals SMS-svar er tilføyd.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.