Da det norske fotballaget Alta IF gutt 18 spilte i Gøteborg fredag i forrige uke, var ikke 50 sikkerhetsvakter og en rekke politimenn tilstrekkelig for å sikre ro og orden. Kampen måtte stoppes i over tyve minutter på grunn av opptøyer, vold og drapstrusler.

– En åpenbart innvandrertung klubb

Den norske treneren brukte ord som sjokkert, surrealistisk og «høyrisiko-kamp». Han sier de måtte passe på ikke å vise noen form for glede over mål, sjanser og lignende. Han var overlykkelig for at de tapte kampen og tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom de hadde vunnet. De 50 sikkerhetsvaktene og politiet hadde ikke hatt noe å stille opp med mot hundrevis av svært aggressive tilskuere.

Saken har vært omtalt i media, men bare Inyheter nevner i en bisetning i artikkelen med den noe forledende tittelen «Alta IF opplevde ‘svenske tilstander’ i Gothia Cup», at det «åpenbart er snakk om en innvandrertung klubb». Ellers blir vi møtt av relativiserende utsagn som at det fra fotballens fødsel alltid har vært urokråker blant publikum.

– Svenske tilskuere 

TV 2 som sladder et avstandsbilde av supporterne, skriver at flere hundre «svenske» tilskuere hadde møtt opp for å støtte «laget fra Göteborg».

– De fleste var kledd i svarte klær og brukte hetter. Det var en helt surrealistisk opplevelse. Vi hadde ikke fokus på fotball i det hele tatt, det handlet om å holde oss trygge, sa Altas trener Thomas Søvik Johnsen til TV 2.

– Må ikke drible for mye

Johnsen sier at han og lagets andre trener Ole Marcus Balto noen minutter inn i kampen fikk beskjed om at laget ikke måtte juble, takle hardt eller gjøre annet som kunne terge det andre laget.

I et innlegg på Facebook lar Kjetil Rolness mye av det mediene fortier grunnet berøringsangst for alt som har med muslimer og mørke hudtoner å gjøre, skinne igjennom. Han siterer Altas trener:

– Vi fryktet for våre spilleres sikkerhet og i en periode også for vår egen sikkerhet. Vi ville til finalen, men slik rammene rundt kampen ble, er jeg veldig glad for at vi ikke vant. Det hadde blitt stygt.

Rolness oppsummerer:

– Alta IFs G18-lag spilte mot Qviding FIF i semifinalen i den store turneringen Gothia Cup. Sistnevnte klubb er fra Göteborg og spilte på hjemmebane. 

Det ble en frustrerende, ubehagelig og skremmende opplevelse for de nordnorske spillerne som bokstavelig talt ble advart mot å spille for godt, ikke drible for mye:

– Tre minutter ut i første omgang kom en representant for det svenske fotballforbundet og fortalte at det var fare for bråk. Han ba Alta IF om ikke å juble, tackle eller gjøre noe annet som kunne terge Qvidings spillere eller supportere. Dette minnet han dem om flere ganger i løpet av kampen.

– Laglederne måtte hysje på hverandre og sende supporterne tilbake til hotellet.

– Tilskuere strømmet på mens kampen pågikk. Alta IF anslår at 150 var der for å heie på laget, 200 med andre hensikter. 

– Spillerne redd for å drible, skyte og gå for seier

– Alta ledet 2–0 etter første omgang. Pausen gikk med til å prate om hva de ikke måtte gjøre. Lagelederen sa: Det er trist at det ble sånn. Vi endte opp med hele tiden å se oss rundt og være forsiktig med å være oss selv. Spillerne ble redd for å drible, skyte og gå for seier.

– En av spillerne på Qviding fikk rødt kort for å ha slått en Alta-spiller i ansiktet. Dommeren løp unna i frykt for å bli rammet han også.

Kampen stoppet i tyve minutter

– Qvidings frykttaktikk virket og de fikk to raske mål. På stillingen 2–2 stormet supporterne banen og løp mot Altas spillere. Ekstra sikkerhetsvakter måtte til. Kampen ble stoppet i tyve minutter.

– Kampen endte uavgjort. Under straffesparkkonkurransen stilte flere hundre aggressive hjemmesupportere bak målet og gjorde alt for psyke ut Altas spillere. Qviding vant straffekonkurransen og gikk til finalen.

– Gjengleder kun interessert i bråk

– Etter kampen kom spilleren som fikk rødt kort bort for å beklage. Med et smil om munnen. En supporter kom for å beklage om Alta IF hadde følt seg utrygg under kampen. Også han smilte og hadde 15-20 kompiser med seg. Altas lagleder sier: – Det er vanskelig å beskrive, men shady oppførsel er vel kanskje riktig ord. Han virket som en gjengleder som ikke var der for fotballen, kun for å skape bråk. 

Foreldrene til Altas spillere var overrasket over at guttene greide å fullføre kampen. Laglederne turde ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis de hadde vunnet kampen. 

Overlykkelig over å ha tapt

– Da hadde i alle fall ikke de 50 sikkerhetsvaktene hatt mye å stille opp mot flere hundre hjemmesupportere (…) Jeg er overlykkelig over at tingene ble som de ble, at vi ikke vant. Da måtte jeg stilt meg på midten for å ta imot supporterne, slik at guttene hadde fått noen ekstra sekunder på å komme seg vekk. For juling, det hadde vi garantert fått. Dette var helt vilt.

 

Kjøp «Klanen»!

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.