Nytt

Fotball-laget Suot IL fra Trøndelag er bortvist fra Ekebergsletta i 24 timer etter å ha oppført seg svært truende overfor et brasiliansk lag. Tidligere i dag ble laget som i Norway Cup presenteres som «flerkulturelle Suot» også kastet ut av turneringen etter en protest på grunn av juks med spillerlister.

Syv politibetjenter måtte rykke ut under det truende opptrinnet, der også lagets trener, Ismail Muhyadin, var involvert:

– Laget oppsøkte etterpå banen hvor deres motstander fra i går spilte. De gikk rett inn på banen og startet bråk. De oppførte seg utrolig truende og uforskammet, sier stasjonssjef Gro Smedsrud til Dagbladet.

Sju politifolk rykket ut til stedet da de de to første som ankom stedet trengte forsterkninger. Ingen skal ha blitt skadet i opptrinnet, som gikk ut over Karanba fra Brasil.

– De var helt ute av kontroll og veivet med stenger mot politiet. Totalt uholdbar oppførsel, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.

En person er anmeldt og hele laget er bortvist fra området i 24 timer.

Suot-spillere skal ha oppsøkt to spillere som var på vei fra matsalen til toalettene, og bare Nilsens inngripen hindret ytteligere konfrontasjon. Da meldte Nilsen fra til politiet, og ba dem være obs på at dette kunne bli trøbbel senere.

– De har vært etter oss i hele dag og dette er bare forferdelig trist. Det er folk som ikke respekterer noen ting, sier Karanba-lederen til Dagbladet.

Da bråket oppstod under kampen var Nilsen selv med noen spillere for å møte Ole Gunnar Solskjær. Men Nilsens kamerat Ronny Pedersen ble øyenvitne til scenene som utspilte seg.

– De kom gående over sletta med trestokker, og ropte «Fuck Karamba, fuck Brasil». Det var hissig stemning, og vi skjønte at de var her for å lage bøll, sier Pedersen til Dagbladet.

– Laglederen deres gikk bak og hausset opp stemninga. Politiet var heldigvis tilstede og fikk dem vekk, sier Pedersen.

Suot IL Trondheim består av unge innvandrere, og har med to lag i Norway Cup, G14 og G19. Begge lagene spilte seg videre til A-sluttspillet før de ble ekskludert fra turneringen i formiddag.

Trener Ismail Muhyadin er ansatt i Tronheim kommune, og har tidligere vunnet kommunens Frivillighetspris for sitt arbeid med ungdommene.

I 2008 ble for øvrig Suot IL – som mottar økonomisk støtte til integrering og kriminalitetsforebygging fra Trondheim kommune – nektet å være med i bussen som skulle frakte dem til Norway Cup på grunn av bråk med samme lag året før:

– Vi føler oss veldig urettferdig behandlet, sier lagleder Ismail Muhyadin.

Ifølge spillerne skal bussjåføren ha nektet dem adgang på grunnlag av bråk med samme lag i fjor.

– Vi er et helt nytt lag, bare tre av de som var med ifjor er med i år, sier en av guttene på laget.

Laget har trent tre timer hver dag i tre måneder, og var tydelig skuffet og sinte over behandlingen de fikk fra busselskapet.

Hadde billetter

– Vi har like mye rett til å ta bussen som alle andre. Billetter bestilte vi i dag tidlig, forteller lagleder Muhyadin.

Han hevder at han ble dyttet ut av bussen av bussjåføren, og at sjåføren først ringte politiet og så kjørte sin vei – uten laget. Så fikk de beskjed om at også toget var fullt.

SLT-koordinator Even Ytterhus i Trondheim kommune ville ta saken opp med busselskapet, og mente at det var grunn til å stille spørsmål om selskapet ville avvist et lag fra Selbu:

– Jeg lei meg da jeg leste saken. Jeg kommer til å ringe busselskapet for å høre om dette er vanlig policy hos dem. Vi bør stille spørsmålet: Ville dette hendt med et lag fra Selbu?

Laget ble startet på initiativ fra Ismail Muhyadin, og mottar både økonomisk og moralsk støtte fra Trondheim kommune. Ytterhus ønsker nå å gå videre med denne saken.

Ytterhus forteller at han har hørt om den omtalte episoden i fjor, hvor laget skal ha laget bråk på vei til Norway Cup.

– Men det har laget selv ryddet opp i. De som laget bråk i fjor fikk ikke være med i år, så dette er løst innad i laget.

Vil ikke stigmatisere

– Kommunen støtter laget økonomisk, kunne dere ikke hjulpet med å sette opp en egen buss til Oslo?

– Vi ønsker jo at dette skal være et helt vanlig lag. Ved å sette opp egen buss ville vi kanskje stigmatisert dem. Men dette handler jo også om å få med foreldrene. De er ikke med på samme måte som norske foreldre er, og det har jo med kulturforskjeller å gjøre.

I følge turneringsleder Bjørn Tore Lie har det imidlertid vært flere episoder i forhold til både laglederens og spillernes oppførsel som førte til at ledelsen i Norway Cup valgte å utvise laget fra fotball-turneringen etter dagens hendelse:

Lie forteller at det dreier seg om et sammensurium av uordentligheter.

– Det er flere tilfeller. Det ene er at hovedlederen skal ha skjelt ut en dommer og kalt han en rasist på en av juniorlagets kamper. Det har han allerede fått bot for, sier Lie.

De skal heller ikke ha vært trofaste med deltagerbetalingen til cupen.

– Laget har betalt for færre personer enn det har vist seg at det bor på skolen de overnatter, sier Lie.

I tillegg skal hovedlederen vist truende adferd overfor Norway Cup-funksjonærer, uten at Lie ønsker å gå nærmere inn på det.

Trondheim kommunes SLT-koordinator Ytterhus er overrasket over at laget har vært involvert i bråk under årets Norway Cup, men sier at det er uaktuelt for kommunen å fjerne støtten til laget.

Lagleder Muhyadin avviser at noen på Suot har gjort noe galt under Norway Cup, mens stasjonssjef ved Manglerud politistasjon i Oslo, Gro Smedsrud, opplyser at politiet kunne anmeldt flere av dem som deltok i angrepet på spillerne på Karanba. – De hørte ikke på politiet, vi kunne fint anmeldt flere. Spillerne oppførte seg truende mot politiet, det var ikke noe hyggelig, sier Smedsrud til NRK.no.

Dagbladet: Trønder-lag angrep motstandere i Norway Cup