Manchester City kjempet om å vinne «The Treble», som andre lag i engelsk historie etter Manchester United i 1999. Den gangen var det tre nordmenn på laget. I dag var det bare én, men ingen hvemsomhelst. Haaland har blitt en superstjerne i en alder av 22 år.

Erling Braut Haaland er akkurat nå verdens hotteste fotballspiller. Men klarer han og laget å kopiere 99-utgaven av Man U, med tre norske spillere på laget: Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Henning Berg? Det er den eneste gang et engelsk lag har vunnet The Treble, altså gull i ligaen, FA-cupen og Champions League.

Av en eller annen grunn startet Kyle Walker på benken, noe som ga meg en dårlig følelse. Men det er mulig at han er skadet; jeg vet ikke.

Men for meg startet det med irritasjon. Hvorfor skal de ha show før kampen av dansende folk med trommer, riktig etnisitet og en for meg ukjent sanger? Dette er bare bullshit, og jeg må si at jeg misliker det sterkt. Dårlig var det også. Hva i all verden har dette med fotball å gjøre?

Shakira sang i hvert fall noe med mening under VM i Sør-Afrika i 2010, This time for Africa, siden det var første gangen et VM ble avholdt i Afrika. Dessuten gikk det an å hvile øynene på Shakira, tross alt. Vi fotballtilhengere er jo nokså enkle, har jeg blitt fortalt gjentatte ganger.

Vel, We Could be Heroes med grusom synth forbedret humøret en smule. Ikke Bowie, akkurat, men bedre enn sludderet før.

Kampen åpnet pent og pyntelig, ikke uvanlig i finaler. Etter to minutter får Haaland en mulighet, men skyter langt over og er dessuten i offside (noe han sjelden er).

Etter fem minutter er Bernardo Silva nær ved å score, men ballen går utenfor. Allerede nå er Man City i ferd med å ta tak i kampen. Men det florerer med tekniske feil fra begge lag, forståelig i et slikt spenningsnivå.

Inter viser styrke og kommer seg tilbake i kampen. Forsvarsspillet er intenst, tett og nådeløst, meget imponerende. De kaster seg inn i duellene og plager City-spillerne med sin vanvittig konsentrerte innsats.

City-keeper Ederson gjør flere merkelige feil den første halvtimen, og holder på å gi Inter mål minst to ganger. Han virker ukonsentrert og ikke på topp.

Etter 26 minutter bryter Haaland igjennom, men Inter-keeper Onana redder. Første store mulighet i kampen. Pasningen kom fra De Bruyne.

Etter 35 minutter må De Bruyne ut på grunn av skade, og erstattes av Phil Foden. Ikke gode nyheter for City. Heller ikke for Haaland, siden De Bruyne er den som har sørget for flest assists til oksen fra Bryne i år.

Pauseanalysen er at dette er en jevn kamp, som forventet. Men man visste jo at kampen skal avgjøres denne kvelden, så drama måtte det bli, på en eller annen måte.

Jeg forventet en eksplosjon i andre omgang.

Foden virker helt satt ut, og får ikke til noe så enkelt som å legge inn en dødball. Han mister ballen flere ganger med tunga stikkende ut av munnen som vanlig, jeg tenker at kanskje De Bruyne ut og Foden inn reduserer vinnersjansene til City med 30–40 prosent.

Selv min elskede Grealish presterer minimalt, mye på grunn av fantastisk forsvarsspill fra Inter. Men slike detaljer pleier jo ikke å plage Grealish?

Hvem skal gi Haaland en målsjanse? Dette tenker jeg etter 56 minutter. Selv Gündogan mangler toppnivået.

Stones var den eneste City-spilleren som virket klar for krig, og han spilte en god kamp.

Etter en time må jeg si at Haaland virkelig ikke har prestert. Han taper alle hodedueller, noe som burde være unødvendig for et monster på 1,96. Han har stygge feilpasninger uten forstyrrelse. Nå må han våkne!

Så kommer scoringen! Rodri etter 67 minutter, etter flott angrepsspill fra City. Silva er strålende, og Rodri er dødelig presis. Vel fortjent for en av Citys mest solide spillere.

Har Inter noe å komme med?

Ja da, Inters Dimarco treffer tverrliggeren i det 71. minutt. Nå kommer dramaet jeg forventet, tenkte jeg.

Lukaku får til en avslutning for Inter rett etterpå, men av den svake sorten. Da var det kun 20 minutter igjen av kampen, hvis man inkluderer litt overtid.

Så får Inter en gigantisk mulighet i det 88. minutt, men Lukaku svikter i en situasjon hvor en brukbar spiss bør score ni av ti ganger. Han har tydeligvis ikke hatt kurset om hvordan man scorer med hodet, og driver med noe bullshit som å nikke ballen ned i bakken, i stedet for å bare sette den i mål.

Nok en gang må jeg sitere Bill Shankly:

If you’re not sure what to do with the ball, just pop it in the net and we’ll discuss your options afterwards.

Helt utrolig elendig av Lukaku, som fremstår helt ubrukelig i sluttminuttene, akkurat da Inter trenger ham. Med slike spisser taper man finaler.

Derfor vant Manchester City finalen, selv om de trolig leverte sin dårligste kamp etter jul.

Min konklusjon:

Finalen var en stor skuffelse, en elendig fotballkamp. Man minnes liksom VM-finalen i 1990. Det var en trist forestilling.

Haaland fikk ikke til noen ting. Men han har tross alt bidratt sterkt til denne seieren, siden han er toppscorer i årets CL. Han ble hentet for å vinne dette troféet, og på første forsøk lyktes han.

Pep Guardiola kan godt tenkes å trekke seg som manager nå, når han endelig har oppfylt sitt store mål.

Inter fortjener skryt for innsatsen i en begredelig kamp.

Uansett: Gratulerer til alle City-fans, Bryne og til Erling Braut Haaland.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.