Erling Braut Haaland, supermannen fra Bryne, skal spille sin viktigste kamp noen sinne om kort tid. Dette har han drømt om i så mange år, og i dag kan drømmen oppfylles.

Haaland er så oppsatt på Champions League at han har hymnen som alarm på telefonen sin. Han våkner opp hver dag til dette, og det har han gjort i mange år.

– Den vekker meg hver dag. Det er en sang jeg aldri blir lei av å høre. Så jeg får alltid en god start på dagen, fortalte Haaland selv etter en Champions League-kamp for Dortmund.

Han debuterte i CL for RB  Salzburg i 2019, og sjokkerte verden med å score hattrick i sin debut, hvor  Salzburg slo Genk 6-2.

– Det sjukeste jeg har vært med på i hele mitt liv, sa tenåringen til VG den gangen.

– En bragd å få til det. Nå er det bare å fortsette.

Haaland har virkelig fortsatt, og står med utrolige 35 scoringer på 29 CL-kamper. Dette er fotballens absolutt høyeste nivå, etter min mening høyere enn selv fotball-VM.

Dagen før sin første CL-kamp hadde Haaland vært ute med bilen sin i Mozarts fødeby. Salzburg-kaptein Andreas Ulmer var på luftetur med hunden og sin lille babydatter.

– En bil dukket plutselig opp. Vinduet ble rullet ned. Det var høy musikk. Erling satt inne i bilen. Han hørte på Champions League-hymnen på full guffe. For denne fyren handler alt om fotball. Det han gjør ute på banen er helt utrolig, sa lagkompis Maximilian Wöber til VG i 2019.

I dag kan Haaland krones som kongen av Champions League. En VM-finale vil han aldri oppnå, så derfor er dette det største han kan oppleve som fotballspiller. Gjerne flere ganger, han er bare 22 år gammel.

Tidligere i dag hadde Man City sin siste trening før storkampen. Da treningen var slutt gikk alle spillerne rett i garderoben. Med unntak av Haaland: Han ble igjen for å hjelpe støttemannskapet med å rydde baller etc. Slikt varmer et norsk hjerte, og Bryne-folket sprakk av stolthet over byens store sønn.

I Bryne er torget dekket opp med benker, bord, storskjerm og ølutsalg. Minst 3000 jærbuere forventes å se kampen derfra. Selv ser jeg kampen alene, men dette reduserer ikke spenningsnivået.

Haaland er allerede årets toppscorer i CL med sine 12 mål. Han har i gjennomsnitt scoret fantastiske 1,21 mål pr. kamp i Champions League. Det toppet seg da han scoret fem mål på 35 minutter mot Leipzig i år, før han ble byttet ut, skuffet over at han ikke fikk sjansen til å score det sjette målet, og dermed stå alene på toppen over spillere med flest mål i én kamp i CL.

I kveld skal det avgjøres, på Atatürk Olimpiyat Stadyumu utenfor Istanbul. En stadion jeg har svært gode minner fra (mitt livs største opplevelse), siden jeg var på tribunen da Liverpool slo AC Milan på mirakuløst vis i CL-finalen i 2005.

I dag avgjøres fotballens nirvana, skriver VG. Men Inter er i form og er absolutt ikke noe walk over. Hvis City scorer først, så kan vi få festfotball, for da må Inter angripe. Hvis Inter scorer først, vil vi nok oppleve italiensk forsvarsspill på sitt aller beste (og verste).

Men selvsagt er Manchester City store favoritter, og selv Pep Guardiola er nok nervøs nå. For han har aldri klart å vinne det gjeveste troféet med City. I dag kan forbannelsen brytes.

Det er bare fotball. Men for å sitere en av mine helter, Bill Shankly:

Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

Mitt tips er 3-1 til Manchester City, og at Haaland scorer minst ett mål.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.