En G19-kamp i Oslo endte fredag kveld med syv røde kort, slåsskamp mellom spillere og tilskuere og en 16-åring på legevakta.

Likevel vil ingen si noe. Hverken dommer eller trenere. Heller ikke VG, som ikke en gang si hvilket lag det gjaldt.

VG har sett video av hendelsen som viser at flere spillere fra det ene laget går til angrep på flere tilskuere. En 16 år gammel gutt skal ha blitt sendt til legevakten etter slagsmålet.

VG har sett videoen, men kan ikke beskrive hva den viser.

Det er på grensen til det komiske, all den stund folk som kjenner systemet med en gang kan spotte at det må ha vært Bøler mot Rommen.

Lag og resultater kan sees her, og man ser at det er riktig kamp ut fra det som skjedde i 90 minutt: Da haglet det med røde kort og utvisninger.

Man ser av lagsammensetningene hvorfor VG går på gummisåler og anonymiserer: Laget fra Rommen har kun ikke-vestlige navn, med mulig unntak av ett. Mens Bøler er et norsk lag med ett utenlandske navn.

Hvordan tror fotball-Norge at man kan skjule noe som kommer ut likevel, og som ligger åpent tilgjengelig? Denne mørkelggingen gjør at publikum blir enda mer opptatt av hvem som er voldelige.

I stedet for å få det frem i lyset og rydde opp.

Situasjonen var slik at politiet ble tilkalt, men heller ikke de er meddelsomme. Siden VG ikke vil si det de vet som kan forklare hendelsesforløpet, blir det hele uforståelig.

Senere eskalerte dette fullstendig. Plutselig endte det med et slagsmål der flere spillere og tilskuere barket sammen. Skjellsordene skal ha haglet og flere personer forsøkte forgjeves å hindre spillerne – som skal ha følt seg kraftig provosert – fra å gå til angrep på tilskuerne.

Dommeren valgte å dele ut hele seks røde kort etter situasjonen.

Hvorfor følte spillerne seg «kraftig provosert? Av Tilskuerne? Er det slik at VG ikke kan skrive hva som skjedde fordi det vil stille noen i dårlig lys som helst ikke skal ha dårlig PR?

Laget med de mest utagerende spillerne har et trenerteam det ikke var mulig å komme i kontakt med, og kontaktpersonen til laget hadde ikke sett kampen. Det holder ikke. Et trenerteam som gjør seg utilgjenglig etter syv røde kort, gjør ikke jobben sin.

Treneren på det motsatte laget ønsket heller ikke å uttale seg.

Man forstår at episoden setter noen i dårlig lys, som kanskje ikke har verdens beste rykte fra før. Men er fortielse noen løsning?

I mars tidligere i år skrev VG om at det ble slått full alarm om den stadig økende volden i Oslo-fotballen. Problemet ble oppfattet som så stort at fotballtinget vedtok en ny paragraf som kan straffe lag med poengtrekk.

VG tok fortjenestefullt opp det som kom opp på fotballtinget. Ledelsen i Norges Fotballforbund sa de ikke var klar over tilstandene. I så fall gjør den ikke jobben sin. Likevel stemte styret mot at vold skal kunne gi poengtap.

Hva er løsningen? En journalistikk som beskriver en alvorlig hendelse, men som er ubegripelig?

GUTT (16) SKADET ETTER SUPPORTERBRÅK I G19-KAMP MED SYV RØDE KORT I OSLO

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂