Når er et område en no-go sone? Enkelte eksperter som stadig benyttes av mediene benekter at det finnes noe slikt som no-go soner i Europa. Jeg forstår ikke helt deres definisjon. For meg er definisjonen veldig klar: det er et område jeg hvor jeg  merker at jeg blir uglesett eller føler at jeg utsetter meg for fare hvis jeg beveger meg der. Enkelte områder i Oslo er allerede no-go om kvelden og det varer ikke mange år før de også blir utrygge på dagtid.

I Sverige har de hatt no-go soner i flere år. Det skal være 55 definerte områder. Nå kaller ikke svensk politi disse områdene for no-go soner – de betegnes som: «områder hvor politiet ikke lenger kan utøve sine oppgaver». Brannvesenet og ambulansene må ha politibeskyttelse, ja selv politiet må ha politibeskyttelse. Postombæring blir for farlig, bussrutene legges om etter steinkasting og pizzabudet nekter å levere. Religionspolitiet plager jenter uten hijab og truer restauranter som selger alkohol. Bilbranner, skolebranner og bomber forekommer med stadig kortere intervaller. Folk blir skutt på gaten fordi de kom «imellom» to rivaliserende gjenger. De var «på feil sted til feil tid», blir det ofte sagt da. Ja, de uskyldige som kom i skuddlinjen, altså. Joda, det er nok av tegn på no-go soner. Og problemene løses ikke av fritidsklubber, sier politisjef Bengt Hersler.

– Vi är helt klart positiva till att de vill satsa på ungdomar, men fritidsgårdar löser ingenting. Ofta tas de över av kriminella personer med sociala problem vilket gör att det blir väldigt stökigt. Det är min erfarenhet, säger Bengt Hersler, närpolischef i Rosengård til Sydsvenskan.

For to dager siden rapporterte SVT at parkeringsvakter slutter å patruljere bydelen Norrby i Borås på grunn av trusler.

Redan i våras utsattes vakterna som patrullerade området för hot när de försökt göra sitt jobb, något som ledde till att bolaget införde patrullering i par. Vakterna fick också personlarm men inget av detta ska ha hjälpt, enligt Lennart Johansson, VD för Borås kommuns parkerings AB.

– Vår personal är inte säker på Norrby så därför har vi tagit beslutet om att vi inte kan patrullera där längre, säger han till SVT Nyheter Väst.

En ny dom i Sverige gjør det dessuten mulig å få vite navnet på parkeringsvakten som har gitt deg boten. Det vil straks gjøre jobben langt farligere for allerede forhatte parkeringsvakter.

Tensta-1-730x410

Det er sikkert ikke så mange parkeringsvakter i Tensta heller…

For noen dager siden skulle en svensk journalist lage en reportasje fra drabantbyen Tensta i Stockholm. Programmet skulle dreie seg om steinkasting. og nå har du sikkert gjettet hva som skjedde:

Journalisten Valentina Xhaferi åkte till Stockholmsförorten Tensta för att spela in ett tv-inslag om stenkastning.

Men väl där blev hon och kameramannen bortjagade och fick sten kastat mot sig.

– De tyckte att vi gått över gränsen och att vi stod på deras mark, säger Valentina Xhaferi.

«Deras mark». I Stockholm. I Sverige. Smak litt på den.

De åker till Tensta centrum, där de ställer upp kameran och filmar klippbilder till inslaget. De får kontakt med en person som vill låta sig intervjuas. Han går i väg och de väntar på att han ska komma tillbaka. Men efter fem-tio minuter kommer en annan man fram till kameramannen.

«Varför filmar ni?» säger han och låter väldigt upprörd. Sedan går han i väg, och kommer tillbaka med sina kompisar.

– De tyckte att vi gått över gränsen och att vi stod på deras mark. Att vi inte fick stå där och jobba, säger Valentina Xhaferi.

Situationen är otäck och hon säger att de ska gå därifrån.

– Då blir han väldigt, väldigt förbannad och säger att han ska hämta sten och visa oss vad stenkastning är. När jag såg att han var beväpnad med en sten ville jag bara sticka därifrån, säger Valentina Xhaferi.

Tre killar går emot henne från tunnelbanan och frågar vad de gör där. Då lyckas kameramannen komma åt inspelningsknappen på kameran och fånga det som händer. De beter sig hotfullt, kallar Valentina Xhaferi för «Östermalmsbrud» och sparkar på kamerautrustningen.

Journalisten Valentina Xhaferi Foto: Privat

– Det går inte att lugna ned dem. Jag backar och försöker lugna ned alla, och försöker få med mig kollegan därifrån. Jag blir väldigt orolig och känner på mig att det kommer att smälla. Det är då en kille kastar en sten på oss.

De reiser tilbake uken etter for å gjøre opptaket på nytt. Denne gang med politibeskyttelse.

Selv var to av oss fra redaksjonen for noen uker siden på rundtur i Groruddalen for å ta generiske bilder til arkivet. På Furuset senter ble vi konfrontert av en hijabkledd dame med barnevogn som ble sint fordi vi tok bilder (dette var utenfor inngangen). Dette var ulovlig, sa damen og forlangte å få se alle bildene på min mobiltelefon da hun mente at jeg hadde tatt bilde av henne. Det hadde jeg ikke gjort, men jeg hadde ikke lyst til å la henne få se alle mine private bilder heller, så jeg sa nei. Dette tok hun som bevis på at jeg hadde tatt bilde av henne og etter en disputt lot jeg henne allikevel se de bildene jeg hadde tatt. Hun fant ingen av seg selv og bedyret straks at jeg hadde slettet dem. Det ble ubehagelig og vi bestemte oss for å reise videre.

Furuset

Inne fra Furuset senter på en helt vanlig fredag.

Vi tok en tur til Grønland også. Der følte vi oss heller ikke velkomne, men den historien får bli til en annen gang.

Expressen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂