Det må råde en uhyggelig stemning i enkelte svenske drabantbyer. Politiet blir utsatt for gjentatte angrep med steiner. Nå ser man seg nødt til å øke sikkerheten for lovens lange arm.

Drabantbyene anses som et erobret område hvor politiet bør holde seg borte fra.

Polisen i Södra Järva stärker säkerheten i polisfordon med förstärkta rutor och kameraövervakning inifrån patrullbilarna efter det sista halvårets ökade agressiva beteende mot poliser i områden som Rinkeby.

Radio Stockholm har träffat Biljana (som inte vill uppge sitt efternamn) som hamnade i bakhåll i somras och fick en sten kastad i ansiktet.

– Vi har blivit utsatta för stenkastning i princip varje pass. Det har gjort att det har varit mentalt jobbigt att gå till jobbet. Man vet inte vad som ska hända. Man vet inte om man kommer komma oskadd från arbetet, säger Biljana och fortsätter:

– Jag var själv med om en händelse i somras där jag fick en sten kastad i ansiktet. Det är klart att det präglar en. Hur man mår och hur man sköter sitt jobb.

Och efter händelserna med stenkastning och bakhåll som Biljana och hennes kollegor har varit med om i södra Järva så försöker nu polisen i Västerort förbättra arbetsmiljön och säkerheten för poliserna.

Man skickar inte längre ut en ensam bil utan minst två. Fönsterrutorna förstärks med splitterfilm för eventuell stenkastning. Och för att identifiera misstänkta sätts kameror upp i polisbilarna som även kan sättas på enskilda poliser. Men attitydsproblem är inget man löser med kameror.

– De ser bara det vi står för och de tycker att vi står för förtryck och att vi inte borde vara där i huvud taget. Det är det vi alltid får höra när vi åker dit «stick härifrån, ni har ingenting här att göra, det här är vårt område».

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5334685

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂