Urolighetene i svenske byer fortsetter. Natt til lørdag ble det meldt om bilbranner, stenkasting og forsøk på å tenne på en trikk. Politiet melder om at publikum begynner å reagere. De frykter en backlash.

I Uppsala kastades sten mot en polisbil och flera bilar sattes i brand. Också på Västkusten kom larm om flera bilbränder och i Göteborg försökte någon tända eld på en spårvagn. Sedan mitten av augusti har minst 85 anlagda bilbränder rapporterats i Göteborg.

Forsøk på antenning av trikker får alarmen til å gå hos «facket». De har aldri hørt tale om at noen vil brenne ned trikker. De ansatte frykter for sin sikkerhet.

I natt attackerades två spårvagnar vid Komettorget. Först sprutades brännbar vätska på vagnarna – därefter tände någon på. I morgon eftermiddag hålls ett extramöte vid Göteborgs Spårvägar för att försöka hitta på åtgärder för att få stopp på de upptrappade angreppen mot bussar och vagnar.

– Nu räcker det. Nu måste vi bita ifrån. Vi kan inte bara sitta och se och riskera hur kollegor råkar illa ut, säger Kent Klähm, huvudskyddsombud för spårvagnsförarna i Göteborg, till TT.

Glenn Ottosson, arbetsledare på Göteborgs Spårvagnar, vittnar nu om många samtal med skrämda förare och deras oro som bara ökar.

– Det är första gången under alla år som jag har hört talas om att man slängt brännbar vätska på en spårvagn och sedan tänt på. Det är extra allvarligt, säger Glenn Ottosson.

Men det är inte bara i Uppsala som det är oroligt. Också polisen i Västra Götaland fick under gårdagskvällen och natten larm om flera anlagda bränder.

Det första larmet kom strax innan klockan 22. Då brann två bilar i Kungälv och ytterligare två bilar fick brandskador. Någon halvtimme senare försökte någon tända eld på en skola – också den i Kungälv – genom att krossa en ruta och slänga in brännbart material.

– Det var stor spridningsrisk, men skadorna blev bara mindre. Det blev aldrig någon utvecklad brand, utan stannade vid en glödbrand, säger polisens presstalesman Jan Strannegård till SvD.se.

Reaksjon

For første gang melder politiet at publikum begynner å reagere. De har fått nok.

Samtidigt ser polisen en annan oroande utveckling. Bilbränderna och stenkastningen orsakar starka reaktioner hos boende och allmänhet.

– Det som är riktigt allvarligt är att vi märker hur de rent rasistiska tendenserna växer fram. Vi får sådana påringningar från allmänheten och det är allvarligt. Det här väcker oerhörda krafter, även om de flesta som ringer oss är sansade personer, säger Christer Nordström.

At politiet kaller publikums reaksjon rasistisk, provoserer bloggeren robsten.

Det var väl det vi anade, det riktigt allvarliga är inte upploppen och förstörelsen i sig, det är allmänhetens reaktioner, de kan ju reagera «rasistiskt». Polisens presstalesman är antagligen politiskt tillsatt (eller åtminstone tillsatt av strategiska skäl) de vanliga polismännen på gatan som blir utsatt för stenkastning och glåpord är antagligen minst lika «rasistisk» som delar av allmänheten. Vi frågar oss, hur är det meningen att folk skall reagera? Väntar sig politiker och journalister att folk skall börja gå med bössa och försöka samla ihop till ännu en fritidsgård?

Det är också så att en del oroligheter inte nämnts i media utan tystats ned, jag har själv genom djungeltelegrafen nåtts av rykten om oroligheter även i t.ex. södra Stockholm. Orsaken till nedtystningen kan ju bero på att myndigheterna inte vill ha en spridningseffekt av oroligheterna, men en tacksam bonus är också att den övriga befolkningen inte riskerar att reagera «rasistiskt». Det riktigt allvarliga är väl egentligen inte om människor reagerar «rasistiskt» utan om de börjar ifrågasätta den förda integrations och immigrationspolitiken, men enligt den politiskt korrekta manualen kanske det är just den som är «rasistiskt». Alla dessa upplopp är ju som alla förstår ett symtom på att den förda politiken är djup felaktig på områden som integrations och immigrationspolitiken.

Vi väntar fortfarande på att ansvariga politiker skall ta bladet från munnen och åtminstone kommentera dessa upplopp. Fram till nu har vi inte hört ett knyst från våra politiker. Om befolkningen reagerar kraftigt så kan man säga det motsatta om våra politiker, de reagerar inte alls verkar det som.

Men det offisielle Sverige ser ut til å ville gå ned i spagaten for å forstå, det gjelder til og med politiet.

I Storgöteborg har mellan 85 och 90 bilar förstörts i anlagda bränder sedan den 18 augusti. Då började oroligheterna när polisen åkte ut på ett larm om en torrkokning i en lägenhet och möttes av stenkastning.

– Två timmar senare kom larm om en bilbrand och även där utsattes poliserna och polisbilen för stenkastning. Det var uppstarten på de oroligheter som varade under natten och sedan fram till idag, säger poliskommissarie Martin Staxäng till SvD.se.

Han är dock hoppfull inför framtiden. I veckan har antalet anlagda bilbränder återigen minskat och insatser som polisen och kommunen uppges ha gett resultat.

– Det här är ett utlopp för den frustration som många känner, att de på något sätt har ett utanförskap. Det förenar det vi ser i Göteborg med det vi sett i Malmö och Uppsala, säger Martin Staxäng och fortsätter:

Oroligt i Uppsala och Göteborg


Vad är det som är «riktigt allvarligt»?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.