Nytt

Brenning av biler, kasting av molotovcocktails inn i bygninger, vold mot bileiere, og nedbrenning av hus som måtte ligge beleilig til, alt dette har nå spredt seg også til Uppsala. Politiet undres om at det er smitteeffekt fra Göteborg.

Det offisielle Sverige befinner seg så langt inn i den politiske tåkeheimen at de dets representanter sier ting som virker rent ut stupid, situasjonen tatt i betraktning.

Polisen i Uppsala län har än så länge ingen förklaring till varför bråk och skadegörelse plötsligt har blivit det nattliga signumet i den stora stadsdelen. Under tre nätter har «situationen eskalerat».

– Flera bilar har tänts på, men vi vet inte hur många som tänts på direkt och hur många som fått sekundära skador genom att stå nära. En molotovcocktail har slängts in på Gottsundabadet. Det blev det inte någon brand, men rökutveckling. Och fönster krossades, framför allt vid Gottsunda centrum, sammanfattar presstalesmannen Christer Nordström den gångna natten.

Gottsunda centrum är ett köpcentrum, och även om stadsdelen är stor är det nära detta köpcentrum som brotten begåtts – på adresser som Vackra Birgers väg, Peterson-Bergers väg och Bröderna Berwalds väg.

Kvällens allvarligaste händelse inträffade sent på lördagskvällen vid köpcentrumet. Två män var på väg mot sin parkerade bil och såg hur ett stort gäng ungdomar var i färd med att skada en annan bil intill.

Männen försökte avbryta skadegörelsen innan den nådde den egna bilen. Den stora skara ungdomar som var på plats gav sig då på dem.

– De blev påhoppade av ett helt gäng, 20-30 personer. Det avbröts när polisen kom, men vi var inte snabba nog, säger Christer Nordström.

Båda männen blev slagna och sparkade, men bara en behövde sjukhusvård efteråt. Han, i 60-årsåldern, hade blivit slagen med en sten i huvudet och fördes till Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

– Så det är ett allvarligt läge just nu. Vi har identifierat ett stort antal personer, de flesta mellan 15 och 20 år och flera av dem är kända för oss.

Men ingen har gripits som misstänkt för brott. Natten före togs tre tonåringar omhand av polis för att ha stört ordningen. De hördes och överlämnades sedan till sina föräldrar.

Man må også undres over journalister som kan gjengi slike antagelser uten ironi.

Polisen misstänker att det inte är någon slump att bilar sticks i brand i Gottsunda samtidigt som samma upptrappade scenario funnits i stadsdelar i Göteborg sedan ett par veckors tid. Med jämna mellanrum flammar liknande situationer upp även i Malmöstadsdelen Rosengård.

Som om ikke det var nok: Ved universitetet i Göteborg skal det igangsettes et treårig prosjekt for å finne ut hvorfor ungdommene brenner ned samfunnet rundt seg.

Ett projekt vid Göteborgs universitet ska nu under tre år försöka utröna varför ungdomar anlägger bränder. Enligt forskningsledaren, sociologiprofessor Sven-Åke Lindgren, saknas forskning kring detta och därmed kunskap om vad som får unga att välja at tända på.

– Vi vet inte varför det eskalerat här nu, men det kan finnas en smittoeffekt från andra håll i landet. Vi har aldrig tidigare haft det här scenariot i Gottsunda, säger Christer Nordström.


Gottsunda kan ha «smittats» av bråk