I Norrköping har det vært urolig de siste ukene. Ungdommer setter fyr på biler og kaster steiner mot både politi og redningspersonell. I kjent stil forlanger nå personellet i ambulanser og brannbiler beskyttelse fra politiet før de beveger seg inn i det aktuelle problemområdet, Klockaretorpet. Ungdommene har gjort klart flere depoter med steiner på takene og er derfor godt rustet til kamp når politiet eller ambulanse entrer området.

Politiet står maktesløse. De må vite nøyaktig hvem som kastet steiner før de kan pågripe. Politiet forsøker seg på forebygging av opptøyene, men det fungerer dårlig. Nå advares det mot eskalering av situasjonen. Det er et dårlig signal når politiet kjenner seg hjelpeløse mot pøbelen.

– Vi var ute med en bil i området och de började kasta sten mot den. Den fick backa och kalla på förstärkning. Vi kontrollerade en del personer, och enligt vittnen var det samma gäng som brände bilarna några timmar senare.


Söndagskvällens händelser kom efter några veckor av oroligheter, bilbränder och stenkastning mot myndighetspersonal.
– Vi har haft problem de senaste två-tre veckorna med att ungdomar kastar sten. Det har gått så långt att räddningstjänsten inte åker in i området om de inte får skydd av oss, säger Ronnie Dahlqvist.
Tidigare i veckan hittade polisen depåer med stenar på hustak i området.


Vid kvällens händelser hade ni ju kontrollerat några personer som kastat sten. Varför kunde ni inte gripa dem?
– Vi måste ju bevisa vem det är som har kastat, det är inte så lätt när man sitter i en bil.


Man känner sig lite hjälplös ibland, säger han.

Til P4 Ôstergötland sier politiet at uroen/angrepene er et resultat av at politiet i lengre tid har holdt seg borte fra Klockartorpet. De kriminelle har fått operere i fred. Når så politiet rykker inn forsøker de kriminelle å jage de vekk. Men det er ikke de kriminelle selv som står i første linje. De benytter seg av ungdommer.

Anlagda bränder och stenkastning mot räddningstjänstens personal är en reaktion på ökad närvaro av poliser i Klockaretorpet det senaste halvåret. Det säger Michael Lindquist, gruppchef på Polisen i Norrköping.

Enligt Michael Lindquist handlar det om kriminella personer som inte hör hemma i någon särskild stadsdel men som dragit nytta av låg närvaro av poliser tidigare.

– De är intresserade av att freda sin verksamhet och när vi ligger nära för att uppdaga brott så skapar det frustration och det är det vi ser signaler av nu, säger Michael Lindquist.

Han tror att bränderna och stenkastningarna framförallt görs av yngre personer som av olika anledningar ser upp till de personer med kriminell verksamhet som vill bli av med polisen.

Slik ser utviklingen av en no-go-zone ut i praksis. Det er en stadig kamp mellom politi og kriminelle. Så fort politiet letter trykket, øker de kriminelle sitt nærvær. Men det er ikke bare politi som er uønsket, også brannvesen og ambulanser. Alle representanter for det offisielle Sverige er uønsket.

Klockan 23.27 inkom larm om brand i en moped vid en lekplats på Timmermansgatan i Norrköping.

När brandmännen anlände blev det stökigt och de fick stenar kastade mot sig. Ett gäng hade lagt sig i bakhåll. Polis begärdes till platsen och vid patrullernas framkomst försvann ungdomarna. Branden, som var anlagd, kunde dock snabbt släckas och ingen av brandmännen skadades av stenarna som kastats mot dem.

Polisen har upprättat en anmälan avseende skadegörelse genom brand samt försök till misshandel.

Under kvällen har det även varit oroligheter i Klockaretorpet där kravallutrustad polis har varit på plats för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

Biler antennes, brannbiler, ambulanser møtes med sten og politi er selve fienden.

Det er i en lavintensiv krig som pågår i Sverige.

Hva blir svaret for lokale myndigheter? Mer ressurser til politiet. Sverige er inne i en spiral som gjelder makten over det svenske samfunnet. Det er det det handler om. Hvem kontrollerer «områderna»?

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22824184.ab

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=160&grupp=5111&artikel=6432078

Norrköping: Brandmän utsattes för stenkastning i Hageby