Fra en tidligere, liknende hendelse i Nørrebro. 

Journalister fra svenske SVT skulle rapportere om uroligheter i innvandrertette Borås. De fikk selv føle mangfoldet på kroppen, da de ble angrepet av maskerte gjenger.

SVT (Sveriges utgave av NRK) har i årevis vært opptatt av å fremme såkalt mangfold og flerkultur. Kanalen har fremstilt innvandring som positivt, og systematisk underrapport negative nyheter og saker knyttet til dette.

Men i dagens Sverige blir det stadig mer vanskelig å late som om disse problemene ikke eksisterer. Selv SVT måtte rykke ut for å rapportere om brutale gjengoppgjør i innvandrerbydelen Norrby i Borås.

Det ble en opplevelse som ikke helt samsvarer med den «lyckliga» historien om mangfoldet. Fria Tider beretter om saken. Først skrives det om hvorfor SVT i det hele tatt så seg nødt til å dra dit:

I tisdags uppstod ett jätteslagsmål mellan olika invandrargrupper i Norrby i Borås. Ett 100-tal personer deltog.

Minst två personer fick föras till sjukhus. En av de skadade var en polis som träffades av en glasflaska i huvudet.

Når så SVTs utsendte team ankommer, får de selv en smakebit av den virkeligheten de ellers gjør sitt beste for å dekke over:

På onsdagen skulle SVT Nyheter Väst rapportera på plats om efterdyningarna av bråket. En grupp maskerade män dök då upp och försökte stoppa journalisterna, bland annat genom att slå mot kameran.

På filmen från händelsen ser man även hur de aggressiva männen skriker på en polis som försöker hjälpa journalisterna.

– När kameran var avstängd uttalade personer på platsen grova verbala hot mot SVT:s team, skriver SVT.

Dette var både uventet og sjokkerende for journalistene:

– Det helt oacceptabelt. Det är demokratihotande om journalister inte kan rapportera från vissa områden. Vi lever i en demokrati där folk ska kunna tycka, tänka och arbeta med det man gör, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg til SVT.

SVT skal nå melde saken til politiet.

– Jag blir förbannad. Några unga män har på ett aggressivt sätt, med kränkningar och med hot, hindrat mina medarbetare från att göra sitt jobb. Det gör mig arg och ledsen, säger Anton Svendsen, redaktionschef på SVT Nyheter Väst.

Fra SVTs side er man oppgitt over hvordan «noen unge menn» oppfører seg, uten at kanalen går nærmere inn på hvem dette var snakk om. (Den mer spesifikke informasjonen om de aggressive personene er det Fria Tider som formidler).

Bøker vel verdt å lese i sommer: 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.