Svensk politi leter etter gjerningspersoner i nok en stygg ranssak. Illustrasjonfoto: Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Den galopperende hverdagskriminaliteten i Sverige gir seg stadig nye, grove utslag. Onsdag ble en mann på krykker truet med kniv og ranet av en gjeng. Hans krykker ble sparket i stykker.

Samnytt skriver om hendelsen. Til tross for at dette på mange måter er en grov og stygg sak, får den liten oppmerksomhet i dagens Sverige. Slikt er blitt hverdagslig, og pressen behandler det omtrent som man tidligere så på nasking i butikker. Det er nærmest ubetydelige småsaker.

Den nokså «frie» avisen Samnytt vier det uansett en viss oppmerksomhet:

På onsdagen kom larm till polisen om ett personrån i Borås. Detta efter att ett gäng knivhotat en 35-årig man som gick på kryckor, tillgripit hans ryggsäck, skurit upp hans jacka och sparkat sönder kryckorna.

Avisen melder at gjerningspersonene fortsatt er på frifot.

Samnytt fortsetter:

Händelsen inträffade strax innan klockan 18 på en gångväg utanför en förskola i området Gyttorp i Borås.

(Her har det trolig sneket seg inn en feil i politiets originale pressemelding. Det skal være Borås-området Byttorp, ikke Gyttorp som er lokalisert et annet sted i landet, Documents anm.).

Samnytt fortsetter:

Rånarna var tre till antalet och har ännu inte kunnat identifieras eller gripas. Efter dådet lämnade de platsen springande.

Det er uklart om ranerne fikk med seg noe av særlig verdi fra offeret. Mannen på krykker skal ikke ha fått alvorlige fysiske skader, oppgis det.

Samnytt skriver at politiet nå prøver å finne ranerne:

Polisen önskar få in vittnesuppgifter från allmänheten men vill samtidigt inte lämna ut några signalement på förövarna om ålder, utseende, klädsel, trolig härkomst och så vidare.

Det er som kjent ikke enkelt å oppklare en slik sak når man ikke ønsker å gå ut med noe signalement.

Vanlige svensker har, i likhet med nordmenn, lært seg hva det i praksis innebærer når politiet velger å ikke oppgi detaljer om de mistenkte. Det til tross for at de åpenbart sitter på slike opplysninger.

Likevel ber politiet om publikums hjelp:

– Har man sett tre personer bete sig skumt i det här området i närtid vill vi gärna få in observationer, säger polisens presstalesperson i region väst, Hans-Jörgen Ostler, i en kommentar till Expressen.

Ranet fant sted i Borås, en by som ifølge en offentlig rapport har noen av Sveriges mest «utsatte» områder.

Området Norrby er ett eksempel, der det somaliske innslaget er spesielt stort. Document har tidligere skrevet om befolkningsstrukturen i nettopp Borås/Norrby:

2018 hade andelen personer födda i Sverige minskat till 37 procent och andelen födda i Somalia hade ökat till 20 procent, siterte Document fra en offentlig rapport.

Document skrev videre:

Andelen yrkesaktive i Norrby var i 2018 på 30 % mot 49 % i hele Borås, og gjennomsnittsinntekten i Norrby er under halvparten av gjennomsnittsinntekten for hele Borås.

Ransåstedet ligger nokså nært det belastede området Norrby.

Men så langt er det altså ikke offisielt gjort rede for detaljer om de mistenkte, ut over at det var «tre personer» som altså fant det naturlig å true en mann på krykker med kniv.

Les også:

Ungdomsranene tar av i Sverige: I Linköping er økningen 700 prosent på fem år

 

Ny, viktig utgivelse fra Document Forlag, bestill i dag. Kanskje en julegave?

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Bestill også høstens store boknyhet, sikker vinner under juletreet:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.