Svensk politi har travle dager, ikke minst i forbindelse med ran og vold. Illustrasjonsfoto:  Andreas Hillergren/TT Nyhetsbyrån/NTB

Det svenske politiet etterlyser tre-fire personer etter ransforsøk og mishandling. Men statskanalen SR velger å sensurere signalementet, og på den måten hindre etterforskningen.

Sveriges Radio, SR (tilsvarer norske NRK) har ikke noe ønske om å hjelpe politiet med å oppklare ran, i hvert fall ikke så lenge det er snakk om innvandrere som mistenkte. Derfor sensurerer kanalen nå politiets signalement i en rans- og voldssak i Borlänge.

Samnytt skriver om saken:

I förra veckan försökte ett gäng bestående av tre eller fyra personer råna en 16-åring utanför köpcentret Kupolen i Borlänge.

När en kompis till rånoffret gick emellan utsattes han för grov misshandel.

Politiet går ut med opplysninger om gjerningsmennene, i håp om å få tips som kan bidra til oppklaring:

Polisen vill ha in tips från allmänheten och går ut med signalement som dock statsradion väljer att censurera, skriver Samnytt, og fortsetter:

Det var strax efter klockan 15 på torsdagseftermiddagen som ett gäng som drev runt på stan bestämde sig för att råna någon. Valet föll på en 16-åring vars skor man tyckte sig ha rätt att tillgripa.

Dette førte så til en situasjon med flere parter involvert, da ransofferets 16-årige kamerat grep inn for å forhindre ranet:

Det resulterade i att denne misshandlades grovt med både knytnävsslag och sparkar.

Deretter skal gjengen ha stukket av.

Polisen har inte lyckats gripa någon för brotten som rubriceras som försök till rån respektive grov misshandel. Därför vädjar man till allmänheten om hjälp med att hitta förövarna och går ut med ett signalement de vil ha formidlet i mediene.

Men da får politiet et nokså uventet problem:

Statsradions lokalavdelning P4 Dalarna censurerar signalementet, vilket minskar sannolikheten för att polisen ska få in bra tips som leder till att de våldsamma rånarnas grips innan de hinner slå till mot nya offer.

Enligt polisen är gärningsmännen mörkhyade, men den uppgiften utelämnar alltså Sveriges Radio.

Heller ikke i Norge er statskanalen eller andre store medieaktører særlig ivrige etter å gjengi fakta om involverte i diverse kriminalitet, når det dreier seg om personer med innvandrerbakgrunn. Da heter det helst at «personer» har gjort det ene eller det andre.

Mange vil mene at disse mediene har redefinert sitt samfunnsoppdrag fra å informere til å desinformere.

Les også: 

Vi er vitne til en kollaps i nyhetsformidlingen

Perfekt julegave, ny bok fra Document Forlag:

Mer aktuell enn noensinne, bestill den i dag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.