Medlemmene i kriminelle gjenger i Sverige blir stadig ynge, ofte er de barn under 10 år. foto: AP Photo/Michael Probst.

Sverige har lenge hatt problemer med kriminell ungdom. Nå handler det stadig mer om kriminelle barn også, ifølge politiet.

Det svenske politiet har allerede hendene fulle med å forsøke å håndtere kriminelle ungdomsgjenger, ofte i typiske innvandrergettoer rundt om i landet. Nå forteller Fria Tider om en helt ny utfordring, nemlig at små barn slutter seg til gjengene:

Barn så unga som 8 och 9 år gör nu kriminell karriär genom att börja smuggla vapen och narkotika åt kriminella nätverk, enligt polisen.

Politiet har fortalt mer inngående om saken til SVT Nyheter:

– Vi ser att redan vid åttaårsåldern är det många som lämnar den normativa planen med skola och jobb och intar en kriminell identitet, säger Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna i norra Stockholm, till SVT Nyheter.

Fra før er det svenske politiet vant til å hanskes med relativt unge kriminelle, ikke minst i innvandrergettoene. Christoffer Bohman fra politiet forteller at «de eldste» medlemmene i gjengene ofte er i tenårene, ofte ikke mer enn 16-18 år gamle.

Han synes det er ille nok at barn havner på skråplanet i en så ung alder, men nå er det altså blitt enda verre:

– Vi har gärningsmän som är under 18 år och det är fruktansvärt. Men sen har vi yngre barn som vi misstänker förvarar vapen eller transporterar dem åt de äldre, säger Christoffer Bohman till SVT.

Det er gjerne helt spesifikke oppgaver disse barna settes til å utføre for gjengene, ifølge politimannen. Han opplyser at politiet følger spesielt med på en 9-åring tilknyttet et av de kriminelle nettverkene:

– Exakt vad det här barnet har för roll vet vi inte riktigt, men vi oroar oss för att det finns en hantering, att man förvarar narkotika eller gör andra typer av uppgifter till kriminella äldre, säger Christoffer Bohman till SVT.

Så unge gjerningspersoner i kriminalsaker reiser ikke minst juridiske problemer, med hensyn til hvordan de skal tas hånd om og hva  rettsvesenet og samfunnet har mulighet til å foreta seg overfor dem.

Les også i Document: 11-årig jente ranet med kniv i Borås

Husk å gi et bidrag til Document i sommer:

Har du ikke lest denne ennå?

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.