Det svenske politiet mistenker at mobben som har herjet Sverige i påsken har koblinger til kriminelle gjenger, med tilknytning til utlandet. Rikspolitisjef Anders Thornberg lover at politiet skal slå tilbake.

– De här hänsynslösa personerna ska inte ut på länge, sa Thornberg på en pressekonferanse i dag.

Steiner har haglet, 26 politimenn har blitt skadet. Biler har blitt kapret og brent opp, skriver Aftonbladet.

– Livsfarliga attacker har riktats mot oss. Det här är värre än våldsamt upplopp. Det har varit grovt våld mot liv och egendom. Det här är inga vanliga motdemonstranter.

– Det är synnerliga allvarliga brott som riktats mot vårt samhälle

Tre av de voldelige bråkmakerne er truffet av skudd, da politifolk som fryktet for sitt liv måtte ta til våpen.

– Cirka 200 deltagare har varit våldsamma på plats och polisen har varit tvungen att verka med vapen i nödvärn, sier Jonas Hysing, ansvarlig for særskilte hendelser.

– Vi er for få

Selv om politiet mislyktes i sitt oppdrag mener Thornberg politiet har gjort sitt ytterste. Men de mangler ressurser.

– Det gör fruktansvärt ont för mig att se mina kollegor behöva utstå det här. Vi är för få. Vi håller på att växa, men vi har inte vuxit i takt med problemen i samhället.

– Vi har systematiskt informerat regering och riksdag att vi måste ta oss an dessa gäng. Det finns alldeles för många och unga i samhället som vill bli kriminella. Vi måste sätta stopp för detta.

Politiet mener at Rasmus Paludan ikke var mobbens egentlige mål.

– Polisen var måltavla snarare än arrangören. Det som talar för det är att han inte var på plats vid flera tillfällen, sier Hysing.

– Vi vet att det finns information om uppvigling till våld mot polisen på sociala medier som orkestreras utomlands.

26 personer er pågrepet i Norrköping og Linköping, skriver SVT. Ifølge politiet dreier det seg om unge mennesker, også mindreårige.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.