Lørdag ble to barn skadet i en skuddveksling i Stockholm. En svensk politimann som arbeider i «utsatte områder» i Stockholm har latt seg intervjue anonymt av den svenske journalisten Katerina Janouch. Intervjuet har fått den megetsigende tittelen: «Vi arbetar i en krigszon utan att vara rustade för krig.» Kriminaliteten kontroller Sverige.

Klanskriminalitet, klanskriger, eksplosjoner og attentat er blitt dagligdags i nabolandet. Svenske tilstander skrives ikke lenger med anførselstegn for å synliggjøre at det er noe eksepsjonelt som skjer.

De to små barna som ble skutt lørdag, rystet Sverige en smule. Det var den åttiende skyteepisoden i Stockholm kommune dette året.

Katerina Janouch er en viktig uavhengig forfatter og journalist i Sverige. Mandag publiserte hun et langt intervju med en politimann som  fortjener å bli lest i sin helhet, også av norske politikere og andre som har vilje til å lære før det blir for sent. Før vi blir som Sverige.

Hennes ingress sier det meste:

Det är redan helt tyst om den 33-årige polismannen Andreas Danman, som den 30 juni kallblodigt avrättades av en kriminell invandrare mitt på gatan i Biskopsgården i Göteborg. Skjutningarna, våldtäkterna, morden haglar och i helgen kom ytterligare nivå av våldet: Två små barn, fem och sex år gamla, sköts i benen när de var ute och lekte i det utsatta området Flemingsberg. Jag har åter intervjuat en polis som arbetar i utsatta områden. Han vittnar om hur gängen lockar in barnen och hur småbarn får agera knarkkurirer. De får vara “knasvakter” och larma gängen om polis eller rivaler rör sig i området. Det är också barn som måste tolka åt sina icke-svenskspråkiga föräldrar när relationsbrott begås. Barnen blir kriminalitetens yngsta offer på många olika sätt. Att de nu drabbas av skott är bara ytterligare en konsekvens av våldsspiralen politikerna inte är kapabla att stoppa. Han beskriver hur det är att arbeta i en krigszon, utan att vara rustad för krig. Och lägger skulden på gängens framväxt på det svenska samhället. “Man göder de kriminella med bidrag, låter dem bygga sina parallellsamhällen. Sedan ger man dem inga straff”. De kriminella gängen vet mycket väl att polisen är i underläge – och att de har carte blanche att fortsätta begå brott. “Vår uppgift är att inte trigga dem” erkänner polisen. “En vanlig Svensson får böter – men inte de gängkriminella”.

Voldsmonopolet som skiftet eier

Det er nærmest utrolig at det fortsatt finnes politi i Sverige. Med to års utdannelse, lav lønn og dårlig utrustning (på alle mulige vis) skal de ikke bare forsøke å hindre og etterforske kriminalitet.

Dette tjener en svensk polis per måned i 2021. Skjermdump: Lønestatistik

På toppen av alt må de også tåle at politikere skriker opp om rasisme og satanisme hvis noen forsøker å si at innvandringen er en belastning:

Mona Sahlin: – Det er mennene, ikke innvandrerne, som er problemet

Politimannen som intervjues av Katerina Janouch, er neppe den eneste i politikorpset som er lei.

– Jag blir oerhört frustrerad. Den frustrationen är bland det värsta jag vet inom vårt yrke. Inte ens när vi tagit fast folk så försöker vi lagföra dem, för att Sverige har det här systemet. Ju fler brott du begår desto mer rabatt får du. De gängkriminella och invandrarligorna vet det här, de kan systemet, så de utnyttjar ju det. Och de vet också polisens situation, de vet vårt utsatta läge, de vet att de äger sina områden. De vet att ställer de upp sitt kriminella nätverk omkring oss så har de övertaget. Alla vet vilken situation polisen är i, och det renderar väldigt ofta att jag och mina kollegor låter dem gå. Vårt våldsmonopol finns inte längre kvar.

Vilka är de vanligaste brott du och dina kollegor hanterar?

– Mycket är ju narkotikabrott, både eget bruk och innehav. Sen är det stölder i butik, och personrån. Framför allt är det invandrarungdomar som rånar svenskar. Jätteunga barn rånas. 13–14-åringar begår rån, de lockas in i gängkultur, i Sverige är man inte straffmyndig förrän man är 15. Så det blir en liten rapport till socialtjänsten och inget mer händer. Att invandrare rånar svenskar gör att de svenska ungdomarna stannar hemma. Det ges ingen uppbackning från samhället, vi poliser kan inte göra något, därför stannar de hemma.

Enorme kostnader for hele samfunnet

Vilka i samhället lider mest av de här brotten?

– Hela samhället lider. De skötsamma invandrarna som bor i ghettona, men också vanliga svenskar i helt andra områden. Du kan inte åka och handla i lugn och ro i Mall of Scandinavia för att du riskerar att bli rånad av invandrargäng, du kan inte gå ut på kvällen för att du riskerar att bli våldtagen. Ekonomiskt drabbas vi alla eftersom dessa kostnader belastar skattesystemet. Hela rättsapparaten som vi har, allt från socialtjänst, rättsväsendet, polisen, det kostar enorma pengar. Jag vet inte hur många gånger jag vittnat i rättegångar – jag riskerar 4000 kr om jag inte dyker upp. Medan den åtalade inte dyker upp och riskerar ingenting. Bara rättegångarna kostar enormt. Och alla sociala insatser, som tillfälliga skyddade boenden. För att inte tala om vården, alla skottskador, alla väktare som måste in för att skydda när klanerna ska bråka på sjukhusen… Och så har vi hela problemet med att invandrarna skickar pengar till hemlandet. De skickar bidragen. Jag fattar inte att man inte sätter stopp för bidragsbedrägerierna. Se på Forexkontoret när det varit en utbetalning. De har satt i system att utarma samhället. De får så generösa bidrag att de räknar med att kunna försörja familjemedlemmar som bor i andra länder. Det är Somalia och flera andra afrikanska länder som är värst här. 18 miljarder per år kostar bidragsbedrägerierna, bara det.

– Rettsstaten har gitt opp

Hur kunde de kriminella klanerna växa sig så starka, tror du?

– Det är en följd av en rättsstat som i princip gett upp. Man ger de kriminella klanerna supermycket bidrag, vi gör allt för att underlätta deras vardag för att inte bli en del av det här samhället, för att de inte ska känna sig tvungna att skaffa jobb. Sverige göder dem och ger dem möjligheter att leva i ett parallellsamhälle. Sen straffas de inte när de begår brott. Tillsammans utgör detta en perfekt grogrund och näring för deras fortsatta framväxt.

Kun ett svar

Politimannen tror situasjonen i Sverige har kommet for langt til at samfunnet kan reddes.

– Jag tror det gått så pass långt att det skulle behövas en väldigt radikal förändring av Sveriges rättssystem för att få ordning på det här. Det svenska rättsystemet är byggt för personer som har en grundmoral och nån form av samsyn på samhället. Sen importerar du kriminalitet som totalt struntar i samhället och saknar helt moral. Det krockar. Du kan inte överföra den svenska moralen på andra kulturer. Politikerna tror att alla som kommer hit vill väl och har en ambition att integrera sig. Men det är personer som satt i system att leva kriminellt. Sedan finns inget bra system att straffa dem. Svaret är att jag tror det gått lite för långt.

Vilka åtgärder behöver vidtas, enligt dig?

– Stoppa invandringen! Det kommer personer till Europa som har en helt annan syn på kvinnor, rättssystem, lag och ordning, som inte har någon som helst vilja att ingå i ett gemensamt samhälle. Rustar man inte för denna utveckling så förfaller samhället. Det är det vi ser hända i Sverige i dag.

Den svenske Riksdagen ga nylig statsminister Stefan Löfven mandat til å fortsette et år til som svensk statsminister. I februar hevdet Löfven at han hadde gjort Sverige til et bedre land. Foran det svenske riksdagsvalget i 2018 var hans partikollega, den sannsynlige nye norske statsminister etter høstens stortingsvalg, Jonas Gahr Støre, ute med en advarsel til Löfven. Det var ikke disse problemene Støre advarte mot:

Intervju med polis: “Vi arbetar i en krigszon utan att vara rustade för krig” (Katerina Magasin)

Les også:
Sverige skjerper innvandringsreglene

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.