Ikke i Libya eller Tunisia denne gang, men i Stockholm og Gøteborg. Overraskende er det SVT som rapporterer om de kriminelle bandene. Men heldigvis er det riktigtenkende svenske politiet på plass og politisjefen kan opplyse om at det dreier seg om fattige unge menn som står utenfor samfunnet. Akkurat som Køln?

Kriminella nordafrikanska gatugäng i Stockholms city innebär enorma bekymmer för polisen. Även i Göteborg känns situationen igen – polisen bekräftar att problemen med grova stölder, personrån och gängslagsmål inte är unika bara för Stockholm. – Det är fattiga unga män som många gånger står utanför samhället, säger polischef Anders Börjesson.

De siste månedene har alt blitt mye verre, sier politiet.

– Nu de senaste två, tre månaderna har det eskalerat fullständigt. Nu läggs det resurser på ett helt nytt sätt, vi är i Nordstan hela tiden. Det är på nivån att det inte längre är City som är ansvariga, utan hela Stor-Göteborg som har ansvaret. Just för tillfället i Göteborgs city är det här det som drar mest resurser.

Politiets fagforeningsleder Peter Larsson er frustrert. Det er vanskelig å fastsette identitet og alder på gate»barna».

– Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på pappret står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer.

Vad tycker du själv att man ska göra?

– Det samarbete som inrikesminister Anders Ygeman försöker få med Marocko, att återföra dem hem, är i min värld den enda lösningen.

Tidligere har SVT rapportert om alle de marrokanske gateguttene som også lever i flokker rundt om i de svenske byene. Også Daily Mail skrev om dette og deres lesere reagerte med forundring da de ikke hadde hørt at det var krig i Marokko. Hva i all verden gjør disse småguttene alene i Sverige, lurte de på. Og det er det sikkert mange svensker som lurer på også.

Peter Larsson sier at politikerne har vært naive og det trengs mer politi.

– Det har varit en stor naivitet från hela riksdagen och regeringen med det här. Från polisens sida såg vi det här komma ganska tydligt. Vi har haft stora problem under ganska lång tid, och efter att flyktingsituationen eskalerade i höstas förstod vi att det här kommer vi inte greja.

– Rent fackligt har polisförbundet legat på i flera år för att vi behöver fler poliser. Nu har vi verkligen svart på vitt. Tydligare än så här blir det inte. Vi måste våga prata om det här, våga lyfta det till ytan. Sanningen är inte alltid vacker, säger han.

polispeter-jpg

En frittalende Peter Larsson.

Sveriges Television

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂