Beboere i Tensta nordvest i Stockholm ble ilagt portforbud. Bevæpnede gjengkriminelle sørget for at ingen fikk bevege seg utendørs etter klokken 18.

Portforbudet skal ha blitt iverksatt flere ganger, rapporterer TV4 Nyheterna (se video).

Om ettermiddagen 25. august oppdaget politiet at det var uvanlig lite folk ute i Tensta sentrum. Samtidig fikk politiet etterretningsopplysninger om at gjengkriminelle hadde proklamert et portforbud.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, sjef i Rinkeby-politiet.

På spørsmål om hva som ville skje med den som brøt mot forbudet, svarer hun:

– Man skulle kunna bli utsatt för grovt våld.

Kanalen har intervjuet flere som bor i Tensta. Anonymt bekrefter de at det har blitt iverksatt portforbud flere ganger.

– Det är hela tiden. Och alla bär vapen. Händer det nogot brott, så skjuter dom, sier en mann.

To av gjengene i området, av politiet kalt «Rinkeby 1″ og Rinkeby 2», har medlemmer mellom 15 og 25 år, men de har også knyttet til seg flere svært unge.

– Rundt denne kjernen fins det ungdommer ned mot 10-12 år, sier Rosengren.

Ingen kanalen har snakket med i Tensta vil uttale seg foran TV-kamera, men de bekrefter gjengenes tilsteværelse, og at de truer med vold, selger narkotika, og de har iverksatt portforbud – flere ganger.

Reporteren som laget innslaget, Per Hermanrud, uttaler følgende til sin egen kanal om gjengenes motiv:

– De kriminelle ønsker å demonstrere sin makt. De vil spre redsel blant folk slik at de ikke skal våge å samarbeide med politiet. De skal ikke våge å vitne og fortelle om det de har sett, det er ganske enkelt en måte å demonstrere sin makt på.

Innenriksminister Mikael Damberg (S) kommenter saken slik:

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare.

I august ble det kjent at gjengkriminelle satte opp veisperringer og kontrollerte trafikken i deler av Göteborg.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.