Hver tiende dødsskyting i Sverige finner sted i Järva-området nordvest i Stockholm. I en ny dokumentar advarer politietterforskerne nå om at de ikke har tid til å håndtere det store antallet drap.

De siste tre årene har mer enn 170 mennesker blitt skutt i Sverige, og et av de hardest rammede områdene er Järva utenfor Stockholm. Her har 17 unge menn blitt skutt og drept siden 2018. Ni av drapene har skjedd i år, og bare ett av de 17 drapene har ført til dom.

Järva-området inkluderer Tensta, Rinkeby og Husby, som av svensk politi regnes som spesielt utsatte områder. Blant annet foregår gjengkrigen mellom de kriminelle nettverkene «Dödspatrullen» og «Shottaz» her.

Les mer: Sverige: Tre nye «utsatte områder»

– En krig

Reporteren Diamant Salihu og fotografen Marco Nilson har i en rekke uker fulgt beboere i området der mange familier har blitt rammet av volden og mange kjenner noen som deltar i gjengkriminalitet. Resultatet er dokumentaren Våra barn dör som kan sees via SVT Play.

– Det här är helt sjukt. Det är katastrof. De flesta föräldrar har flytt med sina barn från krig och de har kommit till ett annat krig. Mammorna är hjälplösa. Vi vet inte vad vi ska göra, vi måste få hjälp uppifrån, sier Fatima Mohamed, som bor i området.

Nevøen til Youssuf Isse ble skutt i hjel i august i år. Han bruker de samme sterke ordene når han beskriver situasjonen i Järva:

– Det här är ett krig. Vad kan man säga? Alla ungdomar har sina vapen, varje vecka eller varje månad skjuter de på varandra. Ingen gör något, det är som att de inte bryr sig och vi som tittar på kan inte göra något.

Men selv politiet føler seg maktesløs. Det store antallet skyteepisoder har ført til at politiet rett og slett ikke har tid, og det er nå alarmer om at situasjonen er uholdbar.

– Jag är uppgiven, frustrerad och undrar vad vi håller på med. För vi har ju ändå ganska många poliser ute. Ändå sker det fortfarande ett mord. Det kanske är vårt arbetssätt som brister någonstans, jag har ingen aning, sier områdepoliti Rissa Seidou som jobber i Järva i SVT-dokumentaren.

Etterforskningene er stablet opp

Etterforskning angående drap og drapsforsøk plasseres hos etterforskere som allerede er overbelastet og mangler ressurser i form av analytikere, IT -spesialister og andre erfarne etterforskere. Situasjonen er nå så ille at politiet har involvert verneombud David Beyersdorf. Han sier til SVT at myndigheten ikke har forberedt seg på den store tilstrømningen av alvorlige voldsforbrytelser. Mangelen på ansatte med ulik spesialkompetanse blir ikke dekket.

Les mer: Et Sverige i kne

Les mer: Tusenvis av svenske politifolk krever strengere tiltak mot gjengkriminelle

Gjengene må slås ut

Caroline Asplund er etterforsker ved avdeling for alvorlig kriminalitet i politiområde Nord. Hun mener at et nasjonalt initiativ for å markere og slå ut gjengene i Järva burde vært startet for flere år siden.

– Man pratar om det som en extraordinär situation, från höga polischefer. Men för oss som jobbar som utredare av det här är känslan att det händer ingenting. Utan vi får traggla på så gott det går. Vi har gått förbi någon slags gräns, tycker jag, för vad man bara kan stå och se på. Det är som att Järva är bortglömt, sier Caroline Asplund.

– Som vi är organiserade nu så klarar vi inte av det.

SVT har søkt kontakt med ansvarlige ledere ved Politimyndigheten, som imidlertid har nektet å kommentere kritikken.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.