Risikoen øker for at uskyldige blir rammet av gjengvold. Antall skyteepisoder øker dramatisk i Sverige, og flere og flere skjer på offentlige steder. Men meldingene fra politiet er dystre: Det vil bli verre før det blir bedre.

Ved å studere politiets egen statistikk har SVT kartlagt skytingen som har funnet sted i Sverige mellom 1. januar 2008 og 31. august 2021. Så langt i år har minst 218 bekreftede skyteepisoder funnet sted i Sverige, hvor 65 mennesker er blitt skadet og 35 drept.

De siste årene har politikere og myndigheter beroliget publikum ved å erklære at skytingen gjelder interne oppgjør mellom kriminelle, og at veloppdragne borgere derfor ikke har noe å frykte. Om de uskyldige menneskene som har blitt drept eller skadet, har man derfor sagt at «de var på feil sted til feil tid».

Ni av ti skyteepisoder skjer på offentlig sted

Men den forklaringen kan ikke lenger brukes av dem som ser nærmere på politistatistikken. Nesten ni av ti skyteepisoder i Stockholms län foregår i dag på offentlig sted. Rundt 50 prosent av skyteepisodene foregår i «utsatte områder», og de fleste dødelige skyteepisodene skjer også her. Men statistikken viser at det i dag skytes på steder og til tider da folk er ute. Dette øker risikoen for at uskyldige mennesker blir utsatt for gjengvold.

– Det innebär så klart en ökad risk för allmänheten att komma i vägen, sier Linköpings politi ved Sofia Hedberg til SVT Öst.

Hedberg mener det vil ta lang tid før det forebyggende arbeidet med å stoppe den nye rekrutteringen til de kriminelle gjengene har noen effekt, og at det derfor vil bli verre før det blir bedre. Ifølge Sofia Hedberg mangler politiet i dag også tilstrekkelig lovgivning for effektivt å kunne forhindre skyting, noe som også var i fokus for anken som 1700 svenske politifolk har signert og som Document tidligere har rapportert om.

Les mer: Tusenvis av svenske politifolk krever strengere tiltak mot gjengkriminelle

Fienden blir skutt der gjengene finner dem

Amir Rostami, førsteamanuensis i kriminologi, har studert organisert kriminalitet i Sverige. Han mener gjengene prioriterer å finne menneskene de leter etter, og at de ikke tar hensyn til om uskyldige kan rammes.

– Man försöker komma åt personerna när de inte är beredda – när de sitter i en bil, när de äter på en restaurang, när de rör sig på ett torg. Av den anledningen blir de allmänna platserna där man hittar sina fiender, sier Amir Rostami til SVT.

Stockholms län er hardest rammet av den dødelige volden med skytevåpen. Så langt i år har 19 mennesker mistet livet i dødelige skyteepisoder i fylket. Dette er litt over halvparten av landets totale antall dødsfall som følge av våpenbruk, og flest per capita.

Få av drapene blir oppklart av politiet. Av de 66 dødelige skyteepisodene i Stockholm i perioden 2015–2019 har bare tolv ført til domfellelse, noe som ifølge Amir Rostami kan skade folks tillit til rettsvesenet.

– Den stora risken jag ser är att människor tappar tilliten för statens förmåga att upprätthålla ordning och säkerhet, sier Rostami. Om du har en granne som har blivit mördad, om du känner någon som varit oskyldig och drabbats av det här, hur skulle du känna dig?

SVTs undersøkelse av skyting i Sverige finner du her.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.