Seks eksplosjoner rettet mot boligbygg og fem skyteepisoder har resultert i tre dødsfall og ytterligere tre skadde – i et område med rundt én million innbyggere og i løpet av elleve dager. Den ekstreme volden som startet med drapet på rapperen Mehdi «Dumle» Sachit 1. juledag, fortsetter, og politiet står maktesløse. Selv om alle tilgjengelige ressurser er satt inn, er det umulig å være overalt hele tiden, og Sverige er for tiden vitne til noe som minner om en dødelig «katt-og-mus-lek» mellom de kriminelle gjengene og politiet.

Ifølge politiet vanskeliggjøres arbeidet deres av at de absolutte grensene mellom gjengene som tidligere har eksistert, nå har begynt å løsne. Etter prinsippet om at «fiendens fiende er min venn» søkes det stadig oftere etter nye samarbeidskonstellasjoner, og hvilke individer og hvilke gjenger som samarbeider med hverandre og som er i dødelig konflikt med hverandre, endres.

Å forhindre at voldshandlingene skjer, er derfor praktisk talt umulig, da det ville kreve konstant overvåking av alle gjengkriminelle. Det finnes ikke ressurser til noe slikt, så politiet må i stedet fokusere på å være til stede i de områdene der det vurderes at det er fare for angrep, noe som blant annet gjorde det mulig å pågripe to gutter etter skytingen mot en leilighet i Gubbängen 28. desember.

I mange år har svenskene blitt fortalt, av både politikere og myndighetsrepresentanter, at den gjengkriminelle volden absolutt er begredelig, men at det er liten eller ingen risiko for at en person som ikke er involvert i de kriminelle gjengene kan rammes. Det kan ha vært tilfelle tidligere, men det er ikke slik i dag.

Det er nemlig noen kjennetegn ved volden som holder den svenske hovedstaden i sitt grep: Angrepene er ikke lenger begrenset til «utsatte områder», men skjer også i boligområder som anses som rolige, og som er dominert av svensk middelklasse. Gjerningsmennene nøler ikke med å skade uskyldige – skyteepisodene skjer på offentlige steder mens mange mennesker er ute, og eksplosjonene retter seg mot bolighus. Volden er grovere, og hensikten er ikke lenger å skremme, men å drepe. Gjerningsmennene er også yngre, i Stockholm er åtte av ti fengslede under 18 år.

Alt i alt betyr dette at risikoen for at uskyldige blir rammet av gjengvold, øker dramatisk. Det spiller ingen rolle lenger hvor du bor, hvor du er eller hvordan du oppfører deg – selv om du gjør alt for å minimalisere risikoen, står du i fare for å bli rammet. Å være «på feil sted til feil tid» kan bety at du sover i egen seng, leker i skolegården eller er på vei hjem fra jobb.

Selv om volden etter flere tiår med gradvis økning har blitt normalisert for en stor del av befolkningen, taler statistikken for seg selv: Antallet skyteepisoder, eksplosjoner og ofre som kan telles i Stockholm i løpet av disse ukene, er unikt, spesielt i forhold til innbyggertallet. Det bor riktignok 2,2 millioner mennesker i hele Stockholms län, noe som gjør statistikken alarmerende nok, men av de elleve drapene er det bare onsdagens skyting i Jordbro, som fant sted utenfor Stockholm kommune – og det bor 975.500 mennesker i kommunen …

Konklusjonen er dyster. Risikoen for at en stockholmer skal bli rammet av de kriminelle gjengenes dødelige vold, enten ved å bli et offer for volden eller ved å være vitne til den, er ikke lenger ubetydelig. Det handler ikke lenger om interne oppgjør innen de kriminelle gjengene, men om en dødelig jakt som foregår for åpen scene.

I dag er det Stockholm som holder pusten i påvente av neste skyteepisode, neste bombeeksplosjon, neste drap, og stockholmerne håper at verken de eller familien deres blir berørt. Resten av Sverige – og Norden – risikerer å møte den samme virkeligheten snart.

Her er listen over volden som har rammet Stockholm siden 1. juledag:

25. desember: Mehdi «Dumle» Sachit, medlem av det kriminelle nettverket «Death Patrol», blir skutt og drept i Rinkeby, nordvest i Stockholm. Sachit ble dømt for flere alvorlige forbrytelser, og han ble også mistenkt for å ha deltatt i drapet på rap-artisten Nils «Einár» Grönberg. Ingen er pågrepet for drapet.

26. desember: En sprengladning detonerer ved porten til et bolighus i Enskededalen i det sørlige Stockholm. Ifølge politiet var forbrytelsen rettet mot en mann som ble identifisert som involvert i drapet på «Einár». Ingen ble skadet.

27. desember: Den samme eiendommen i Enskededalen rammes av nok en eksplosjon, mindre enn et døgn etter den første. Ingen blir skadet. Hendelsene etterforskes som livstruende ødeleggelser. Ingen er arrestert.

28. desember: To skyteepisoder finner sted ved samme bolighus i Gubbängen i det sørlige Stockholm, i løpet av et døgn. En person som er aktiv i en kriminell gjeng har tilknytning til adressen. En 15 år gammel gutt er varetektsfengslet, og en 14 år gammel gutt er mistenkt.

28. desember: Bare noen minutter etter den andre skyteepisoden skjer en eksplosjon ved en portinngang til et bolighus i Farsta i det sørlige Stockholm. En person som er en del av den kriminelle gjengen mistenkt for drapet på «Einár», har tilknytning til adressen. Én person er pågrepet.

31. desember: Natt til nyttårsaften detonerer et eksplosiv ved en port til et bolighus i Rågsved, sør i Stockholm. Eiendommen har fått store skader. En mann som dukker opp i politiets etterforskning av drapet på Einár, har forbindelser til adressen. Ingen blir skadet. Ingen er arrestert.

31. desember: Skyteepisode. En mann i 20-årene blir skutt og drept utenfor McDonald’s i Vällingby, vest i Stockholm. Mannen har tilknytning til gjengkriminalitet. Ytterligere to personer ble skutt. Ingen er arrestert.

2. januar: En sprengladning detonerer ved en port til et bolighus i Grimsta i Vällingby i løpet av natten. En prisbelønnet rapper, som også var med i en reklamekampanje sammen med Greta Thunberg, har tilknytning til adressen. Ingen blir skadet. Fire personer ble pågrepet, men alle er frikjent for mistanker.

2. januar: En time etter eksplosjonen i Vällingby detonerer en sprengladning ved en port til et bolighus i Bagarmossen, sør i Stockholm. Ingen blir skadet. Én person er pågrepet.

4. januar: To personer skytes ved en togstasjon i Jordbro, sør for Stockholm. En 25 år gammel mann dør, en 38 år gammel mann blir skutt. Begge mennene har koblinger til gjengkriminalitet, den avdøde mannen var nettopp løslatt etter sonet fengselsstraff.

5. januar: En sprengladning detonerer inne i et trappehus i en boligeiendom i Farsta Strand, sør i Stockholm. Ingen blir skadet. Ingen er arrestert.

Les også:

Svensk politiansatt: «Vi har allerede tapt»

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.