Voldsbølgen i Sverige fortsetter. Avisen Aftonbladet oppsummerer at fra 25. desember til og med 27. mars har 55 skytinger og eksplosjoner rammet Region Stockholm. I gjennomsnitt har den svenske hovedstaden altså opplevd en eksplosjon eller skyting mer enn annenhver dag de siste tre månedene.

Det pågår sterke konflikter innenfor og mellom de minst 52 kjente kriminelle nettverkene som konkurrerer mot hverandre bare i Stockholm. Dører er blitt sprengt. Hus med barn i er blitt beskutt. Mange har dødd og personer som bare ligner på en gjengkriminell er blitt skutt. Også slektninger av kriminelle er blitt et mål i gjengkrigene. Flere pårørende til kjente kriminelle er blitt myrdet.

Stadig flere mennesker blir også rammet av volden, direkte eller indirekte. Da ei stor sprengladning detonerte i Hässelby 16. mars, ble ikke bare ett rekkehus fullstendig ødelagt. Rundt 50 andre ble skadet. Beboere har fortalt hvordan de må holde husene sammen med tape.

«Jeg har vært politi i 30 år og har aldri opplevd en slik belastning fra så mange alvorlige voldsforbrytelser. Det har vært utrolig slitsomt», sier Niclas Andersson, operativt ansvarlig for den spesielle hendelsen «Frank» ved Stockholmspolitiet.

Politifolk fra andre regioner er blitt lånt ut til Stockholm og det lokale politiet jobber overtid. På tross av dette har skytingene og bombingene fortsatt i et tilsynelatende uforminsket omfang.

I de første månedene av 2023 har politiet beslaglagt dusinvis av våpen, 9 håndgranater, 33 kilo dynamitt, 54 detonatorer og rundt hundre kilo narkotika av ulike typer. Akkurat nå sitter 452 personer i varetekt, et rekordhøyt antall.

At mange personer fra kriminelle miljøer blir fjernet fra gatene er selvsagt positivt. Dessverre gjør dette også at gjengene intensiverer arbeidet med å rekruttere unge nye medlemmer. Barn helt ned i en alder av 8 år blir brukt av kriminelle gjenger i Sverige.

Ting som tidligere ble ansett som tabu, som å bevisst angripe familiene til kjente kriminelle, blir også mer vanlig.

Dessverre befinner hjernene bak mange av de krigførende nettverkene seg i andre land. De kan derfor eskalere gjengkrigene i Sverige med liten risiko for dem selv.

Stadig flere politimenn uttrykker bekymring for at problemet har fått vokse seg så stort at det kanskje ikke lenger kan løses. I beste fall kan det dempes litt. De kriminelle gjengene er blitt så mange, så store, så hensynsløse og så godt etablerte at de ikke lenger kan knekkes fullstendig. Gjengkriminalitet er blitt den nye normalen, et permanent trekk ved det svenske samfunnet.

Niclas Andersson fra politiet i Stockholm frykter at dette er sant. Han sier til Aftonbladet at svenskene nok aldri vil kunne gå tilbake til slik ting var for 20 eller 30 år siden. Den nåværende voldsbølgen vil kanskje avta. Dessverre er voldskriminalitet blitt et så stort samfunnsproblem i Sverige at den trolig vil vedvare over tid.

Vold i Sverige: Det finnes ingen steder å slippe unna

Fortvilte svensker: – Stockholm er blitt et flerkulturelt «rövhål»

Kriminelle infiltrerer partier

Svensk politimann sier opp, tror ikke lenger at politiet kan stoppe volden

Sosialdemokratisk avis: Kriminell infiltrasjon kan «knekke» Sverige

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.