Folkbladet er en dagsavis i Norrköping med en tradisjonelt sosialdemokratisk profil. I en lederartikkel i Folkbladet advarer Widar Andersson om at kriminelle nettverk kan «knekke» Sverige. Sprengladningen som detonerte i et rekkehusområde i Hässelby i Stockholm natt til 16. mars er en påminnelse om hvordan alvorlig kriminalitet nå gjennomsyrer det tradisjonelle Sverige.

Politiansatte jobber hardt kvelder, netter og helger for å stoppe de kriminelle. Organiserte kriminelle gjenger utnytter derimot lovgivningen kynisk for å slippe unna. De benytter seg av mindreårige mordere og sier ingenting i avhør. Rettssamfunnet har problemer med å håndtere dem.

Nå forsøker gjengene også å ramme familiene til profilerte musikkartister som har tilknytning til gangstergjenger. De kriminelle gjengenes samfunnsnedbrytende virksomhet er blitt fremhevet flere ganger.

Etterretningsenheten hos politiet i Stockholm rapporterte i 2019 at de kjente til minst 50 ulike organiserte kriminelle grupper som er aktive bare i og omkring Stockholm. Ifølge politiet benytter de kriminelle seg i stor grad av bedrifter, foreninger og fritidssentre for å drive sin virksomhet. Gjengene etablerer en kriminell infrastruktur. De blir stadig flere og mer brutale.

Andersson konkluderer med at gjenger og voldskriminalitet nå utgjør en akutt trussel mot hele det svenske samfunnet:

Den kriminelle infiltrasjonen av samfunnet kan knekke det Sverige vi ønsker. Politiet er praktisk talt ubevæpnet mot denne typen kriminalitet. Mangel på avlytting. Mangel på kameraer. Mangel på etterforskere. Mangel på DNA-bevis. Mangel på straff for ungdommer. Legg til dette musikkartister, aksjeselskaper og terrorgrupper som blir verdsatt av deler av det offentlige Sverige. Sverige har en lang vei å gå. Jeg håper at justisminister Gunnar Strömmer klarer å ta noen skritt i riktig retning i løpet av sin vakt.

Widar Anderssons bekymring fremstår som genuin. Likevel er det påfallende at han og andre sosialdemokrater helst ikke vil snakke om at veldig mange av de kriminelle gjengene som opererer i landet har innvandrerbakgrunn.

I en debattartikkel i februar 2023 forklarte den tidligere svenske politimannen Christoffer Bohman hvorfor han har sagt opp sin stilling i politiet. Han tror ikke lenger at politiet aleine kan stoppe voldskriminaliteten i Sverige. Utviklingen har gått for langt. Heller ikke Bohman skrev derimot noe om innvandringspolitikken.

Kan man gjøre noe reelt med organisert kriminalitet i Sverige uten å påpeke at man fortsetter å importere kriminelle klaner til landet og til resten av Europa?

Svensk politimann sier opp, tror ikke lenger at politiet kan stoppe volden

Lund: To menn dømt for grovt overfall på familiefar ved badehus

Sverige: Pannekaker mot gjengskytinger

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.