Det er uunngåelig at de dusinvis av rivaliserende kriminelle nettverkene som er aktive i Sverige også smitter over på naboland som Finland og Danmark. Sverige er blitt en etablert eksportør av brutale voldskriminelle til andre europeiske land.

Norge, som deler en 1630 kilometer lang og lite bevoktet landegrense med Sverige, er spesielt utsatt for eksponering fra svenske gjengkriminelle. Politiet har allerede sett flere tilfeller av at svenske kriminelle har operert på norsk jord.

«Norske myndigheter bør ikke akseptere at svenske kriminelle elementer får lov å drive virksomheten sin her. Derfor bør justisminister Mehl vurdere å innføre økt grensekontroll mot Sverige», sier Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet (FrP.)

I Norge har politiet begynt å se flere eksempler på hvordan svenske gjengkriminelle samarbeider med norske, blant annet ved å begå voldsforbrytelser på oppdrag. Norsk politi advarer nå mot spredning av volden over grensen.

Kjetil Tunold, leder for etterretningsavsnittet ved Seksjon for organisert kriminalitet i Kripos, bekrefter i en e-post til den svenske avisen Nyheter Idag at norsk politi er bekymret over utviklingen.

Tunold skriver at det i Norge ikke er like mye vold i det offentlige rom som i svenske byer. Omfanget av drap knyttet til organisert kriminalitet og gjenger er heller ikke så stort som i Sverige.

Han bekrefter likevel at det finnes nære koblinger mellom svenske og norske organiserte kriminelle i narkotikakriminalitet. Det er spesielt rundt transport av narkotika at samarbeidet mellom svenske og norske kriminelle foregår. Samarbeidet omfatter derimot også voldsforbrytelser. Det er blant annet blitt observert at norske kriminelle bestiller voldelige oppdrag fra svenske kriminelle, som både har mer erfaring med dette og er mer villige til å ta på seg risiko.

Norsk politi er bekymret for at dette samarbeidet med svenske kriminelle nettverk skal bidra til en eskalering av volden i Norge, sier Kjetil Tunold.

Gjengkriminelle fra Sverige opererer også i Bodø. Politiet: – Bruker grov vold og trusler

FrP vil ha økt grensekontroll mot Sverige for å stanse kriminelle

Svenske gjeng­kriminelle får 35 års fengsel – i Spania

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.