Kripos har hovedkontor på Bryn i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det svenske kriminelle Foxtrot-nettverket har forgreninger til Norge, opplyser Kripos til NRK. Nettverket forbindes med omfattende voldskriminalitet i senere tid.

En stor del av den brutale volden som i de seneste uker er omtalt i Sverige, har tilknytning til det såkalte Foxtrot-nettverket.

Dette er et innvandrerdominert, kriminelt nettverk som blant annet styres fra Tyrkia. Se Documents tidligere artikkel under.

Også Norge skal være omfattet av nettverkets kriminelle virksomhet, melder NTB.

– Ja, det er registrert kriminelle aktiviteter i Norge som vi kan spore tilbake til Foxtrot-nettverket, sier Trond Bruen Olsen, avsnittsleder for organisert kriminalitet-seksjonen i Kripos, til NRK.

Kriminelle fra Foxtrot-nettverket og andre svenske kriminelle nettverk er innblandet i norsk kriminalitet så ofte som på ukentlig basis, forklarer Olsen.

– I all hovedsak dreier det seg om narkotikavirksomhet. Det kan også være kriminelle forhold relatert til voldsutøvelse og pengeinnkreving, sier Olsen, som legger til at det også er snakk om salg av våpen og sprengstoff.

Han opplyser at svenske kriminelle nettverk har blitt mer aktive og synlige over hele Norge.

– Det siste året har aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord blitt mer synlig. Både ved at de er etablert i ulike deler av landet, og at de blir involvert i voldsoppdrag i Norge, forteller Olsen.

Det har vært en rekke volds- og skytehendelser i Sverige den siste tiden. Voldsopptrappingen i Uppsala og Stockholm knyttes blant annet til en intern konflikt i den kriminelle gjengen som omtales som Foxtrot-nettverket.

Tidligere denne måneden ble det kjent at norsk og svensk politi styrker samarbeidet mot organisert kriminalitet på tvers av landegrensene.

Innvandrergjengene arbeider «flernasjonalt».

Les også: 

Volden i Sverige handler om noe langt mer enn «kriminalitet»

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.