Det sier påtroppende byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg fra Høyre, om situasjonen rundt ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Nå frykter politiet at tilstandene i Sverige kan komme til Norge.

– Når ungdomskriminalitet og vold blant barn og unge øker med 70 prosent fra i fjor, så er vi nødt til å styrke ressursene til Oslopolitiet kraftig, sier Solberg til NRK.

Regjeringen lover nå 15 millioner kroner mer til politiet i Oslo Øst for hindre at den svenske voldsbølgen krysser grensa til Norge.

Det mener Solberg langt fra er nok.

– Dette er ikke nok til å løse den alvorlige situasjonen vi står i, sier han.

Justisminister Emilie Enger Mehl, mener på sin side at det er stor forskjell på Norge og Sverige.

– Vi har hatt en annen innvandrings- og bosettingspolitikk. Samtidig ser vi nå en økning av for eksempel narkotikasmugling til Norge, med de konsekvensene det har med seg. Så vi må fortsette å være våkne, slå ned på organisert kriminalitet og drive effektiv forebygging blant unge, sier hun.

Kamzy tror hun har forstått hvordan Norge kan unngå svenske tilstander

I går bekreftet Kripos at det kriminelle nettverket som er antatt å stå bak mange av drapene i Sverige den siste tiden, også selger sine tjenester til kriminelle i Norge.

Kripos sier at man ser en økning i kriminalitet i Norge med bånd til nabolandet.

– Det er en bekymringsfull trend at organiserte kriminelle i Norge benytter fryktkapitalen til svenske gjengmedlemmer for gjeldsinnkreving og andre voldsoppdrag i Norge. Aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord har blitt tydeligere, og vi vet at de er involvert i voldsoppdrag, sier avsnittsleder for organisert kriminalitet-seksjonen i Kripos, Trond Bruen Olsen, og legger til at dette må tas på alvor.

– Det vi ser i Sverige kan komme til Norge, hvis vi ikke tar trusselen på alvor.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.