Eirik Lae Solberg fra Høyre har i høst tatt over fra Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder i Oslo. Denne uka har han først tatt til orde for å pynte ei egen gate med lysdekorasjoner til feiringen av den islamske fastemåneden ramadan, ettersom Oslo er blitt «en mangfoldig by».

Noen dager seinere klager Solberg over at det stadig mer etnisk mangfoldige og multikulturelle Oslo også har store problemer med voldskriminalitet.

Til avisen VG advarer den nye byrådslederen om at han ikke kan garantere for at hovedstaden er trygg neste år uten umiddelbare tiltak. Nå «bønnfaller» han regjeringen om hjelp.

«Strikken er strukket så langt når det gjelder ressurssituasjonen i politiet, og det er fare for at den ryker». Dette sier Eirik Lae Solberg (H). Han viser til en markant økning i ungdomsvold og gjengkriminalitet. Samtidig viser kriminelle nettverk fra Sverige en større interesse for Norge.

Myndighetene klarer bare å gå etter 40 av de minst 100 kriminelle nettverkene som er aktive i Norge, advarer Kripos. De etterlyser flere ressurser. «Vi ser at de kriminelle nettverkene vokser, og vi klarer ikke å holde følge», sier Kripos-sjef Kristin Kvigne.

«Jeg bønnfaller regjeringen om å styrke bemanningen og få flere politifolk hit, sånn at Oslo kan fortsette å være en trygg by», sier Lae Solberg. Han mener at Oslo fortsatt er en trygg by. «Men vi må gjøre noe, for det går i feil retning», påpeker han overfor VG.

Lae Solberg ber om en «kraftig økning» i politiressursene. «I dagens situasjon er det å kutte i politibudsjettene det samme som å importere organisert kriminalitet», mener han.

Hva vil han selv gjøre for at Oslo skal bli tryggere?

«Kommunen må samarbeide tett med politiet, og vi må jobbe godt forebyggende og sørge for at barn og unge får meningsfylte aktiviteter og ikke rekrutteres inn i dårlige miljøer», sier Eirik Lae Solberg.

«Vi kommer for eksempel til å innføre en fritidsgaranti, som gjør at barn og unge uavhengig av foreldrenes økonomi har mulighet til å delta på fritidsaktiviteter. Så vil vi styrke avhopperprogrammene».

Sjokktall for ungdomskrim i Oslo: 50 prosent stigning

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.