Ledende medlemmer av Arbeiderpartiet hevder at Høyre svikter i bekjemping av ungdomskriminalitet, og peker på Sverige som et skrekkeksempel.

«De bruker mer penger på tømming av septiktanker fra båter i Oslofjorden, enn de bruker på kriminalitetsforebygging blant barn og unge», uttaler Oslo-politiker Jon Reidar Øyan (Ap) om det nye byrådet.

Avisen VG har møtt Øyan og justispolitisk talsperson Hadia Tajik (Ap) på Oslo rådhus, der Høyre og Venstre nylig har tatt over makten etter høstens valg.

De la frem sitt første budsjett i forrige uke, og Ap-toppene er ikke imponert.

«Når politiets fellesforbund sier at vi er på vei mot svenske tilstander, og at vi ligger 10 år bak Sverige i utvikling, så må vi ta tak i det nå. Hvis ikke risikerer vi at det blir et mer alvorlig problem fremover», kommenterer Tajik.

Før valget la Høyre frem sin tipunktsplan for å bekjempe ungdomskriminalitet. Eirik Lae Solberg (H) lovet 75 millioner kroner til satsingen.

I budsjettet for Oslo har imidlertid satsingen skrumpet inn. Der foreslår de kun 7,5 millioner – altså 10 prosent av valgløftet. I tillegg er 1,5 millioner av de 7,5 tatt fra potten for å forebygge vold og sosial kontroll mot kvinner. «Da setter du to utsatte grupper opp mot hverandre. Det synes jeg er bedritent», sier Øyan.

«Jeg trodde såpass erfarne politikere som Tajik og Øyan visste at valgløfter gjelder for fire år av gangen. Ikke fire uker». Dette sier den ferske byrådslederen Eirik Lae Solberg (H) til VG om kritikken. Arbeiderpartiet har styrt Oslo de siste åtte årene, påpeker han: «I den perioden har ungdomskriminaliteten økt. Det er et ansvar partiet ikke kan løpe fra».

Jon Reidar Øyan hevder derimot at «Ungdomskriminaliteten har gått ned fra 2015 frem til i år. Vi har sørget for flere kveldsåpne skoler, lengre åpningstider på fritidsklubben. Det viktigste er samspillet mellom foreldre, fritidstilbud og politiet og vi har laget arenaer der de møtes».

Tajik uttaler til gjengjeld at «Vi er urolige for om det vil være nok kraft bak det forebyggende arbeidet. Når det er vekst i anmeldelser av barn og unge som begår krim, må man ta det alvorlig med en gang».

Byrådsleder Eirik Lae Solberg «bønnfaller» regjeringen om hjelp til å sikre tryggheten i Norges hovedstad. Samtidig vil han styrke det kriminalitetsforebyggende arbeidet, blant annet med en fritidskortordning.

«Dette skal sikrer at alle barn og unge i Oslo får tilbud om minst en gratis organisert fritidsaktivitet i uken», sier Solberg. «Det kommer til å koste, men vi har ikke råd til å la være», legger han til.

Hverken Høyre eller Arbeiderpartiet snakker derimot noe særlig om innvandring når det gjelder kriminaliteten i Oslo.

Oslos byrådsleder «bønnfaller» regjeringen om hjelp til å bekjempe økende kriminalitet

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.