Statsministeren er bekymret over det som skjer i landets hovedstad. Dette melder avisen VG.

En rekke grove voldshendelser i Oslo har preget nyhetsbildet de siste månedene. Og de blir stadig flere.

«Utviklingen vi ser med vold og kriminalitet er sterkt urovekkende. Det er nesten ukentlige voldsepisoder med skyting og knivstikking. Det uroer mange, meg selv inkludert», uttaler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet, Oslos byrådsleder fra oktober 2015 til oktober 2023, hevdet gjentatte ganger at Oslo er en trygg by. Nå ser det derimot ut som om både politikere og publikum har konkludert med at det ikke er så trygt i Norges hovedstad, likevel.

Oslo: «Det kan bli som Sverige her om fem år»

Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de og Arbeiderpartiet skal knuse de kriminelle gjengene.

«Vi ser en uakseptabel utvikling der vi nesten daglig leser om skyting og gjengrelaterte episoder, særlig i hovedstaden, men også andre steder. Det er nesten blitt mer regelen enn unntaket å lese om det hver dag. Slik skal vi ikke ha det. Vi skal brekke ryggen på gjengene og gjengutviklingen nå, mens vi fortsatt er i en relativt tidlig fase».

Dette uttaler Ap’s justispolitiske talsperson på Stortinget, Hadia Tajik.

Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de skal knuse gjengene

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) ønsker seg mange flere politifolk til å håndtere det han kaller «en nesten eksplosiv vekst i kriminaliteten» i Oslo.

Oslo opplever «en nesten eksplosiv vekst i kriminaliteten»

Bedrifter i Oslo frykter «mafia­tilstander» og grov kriminalitet

Politiet har flere ganger slått alarm om gjengkriminaliteten i byen. Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, kaller de siste hendelsene for alvorlige. «Vi er bekymret for at særlig unge personer utøver vold eller bærer kniv eller andre våpen», sier Metlid til VG.

De som begår kriminaliteten stadig blir også yngre. Fra 2022 til 2023, økte antall politianmeldelser mot barn og unge i alderen 10–17 år med 56 prosent.

Gjengkriminelle i Sverige: «Det er lettere å få et lite barn til å gjøre ting for deg»

Hittil i år har det vært en rekke hendelser knyttet til kriminelle gjenger. Statsminister Støre mener det skaper frykt og utrygghet blant folk.

«Det forstår jeg, og vi må være trygge på at vi sammen skal håndtere dette», kommenterer Jonas Gahr Støre.

Støre hevder at regjeringen gjør forebyggende grep i kampen mot grov kriminalitet. De vil blant annet styrke politiets arbeid mot gjengkriminalitet og øke antall tollere.

Utsatte bydeler i Oslo som Mortensrud, Tøyen og Grønland vil få mer synlig politi.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.