Nettavisen har møtt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på hans kontor for å snakke om uro rundt økt gjengkriminalitet i Norge.

Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de og Arbeiderpartiet skal knuse de kriminelle gjengene. Partileder Støre er likevel bekymret.

Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de skal knuse gjengene

Han har fått med seg den nyeste trenden blant kriminelle, såkalte Vipps-ran som særlig rammer barn og ofte utføres av andre barn og ungdommer. Det dukker stadig opp nye historier om dette fra ulike norske byer. Nylig ble en 16 år gammel gutt siktet for tolv Vipps-ran.

«Det skaper utrygghet for barn, unge og mange foreldre», kommenterer statsministeren, som mener at utviklingen «er sterkt urovekkende og veldig alvorlig».

Vipps-ran: «Norge bør senke den kriminelle lavalderen til 12 år»

Vipps-ran «er vanskelig å stoppe», Oslos byrådsleder vil ha flere fritidsaktiviteter

«Det er uakseptabelt at barn og unge blir truet til taushet», sier Støre og legger til: «Det er en stor oppgave for oss å senke terskelen for å anmelde. Vi trenger at det blir anmeldt for å gjøre noe med det».

Støre trekker gjentatte ganger fram overfor Nettavisen at det er viktig å gå etter årsakene til at folk blir kriminelle. Statsministeren nevner skole, sosialarbeid og bedre råd til familier.

«Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn. Det er folk som kommer fra den bakgrunnen uten å bli kriminelle – det er ikke det. Men det er en påminnelse om at en god barndom varer hele livet. Og det gjør også en dårlig en».

Minst fem ungdommer ble knivranet i Oslo på noen timer

Tidligere gjengtopp advarer om «krise» med ungdoms-kriminalitet i Oslo

Støre sier det er forskjell på høyre- og venstresiden når det kommer til fokus på forebygging. Han nevner alt fra billig barnehage til språkopplæring, tilgjengelige fritidsaktiviteter og deltakelse.

«Der har Arbeiderpartiet et mer ambisiøst svar på hva fellesskapet har ansvar for, enn jeg opplever at høyresiden har».

Men svenske tilstander har vi fremdeles ikke, mener Støre, som hevder at Norge fortsatt er et trygt land. «Poenget er at vi nå ser en utvikling som krever at vi er tidlig ute og stopper den utviklingen».

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.