Vold utført av barn under 15 år øker sterkt over hele Norge. Politiet mener at barna er fullt klar over lovløsheten som gjelder før de når straffbar alder. Dette melder NRK.

Tall viser en dobling av volden de siste fem årene blant personer som er for unge til å straffes. I alle 12 politidistrikt i Norge utenom Troms øker volden veldig. Går vi lenger tilbake er økningen enda større.

Påtaleleder for Enhet Øst i Oslo politidistrikt, som har flest saker mot barn under 15 år, forteller til NRK at de under 15 år også blir brukt bevisst av de som er eldre. «Det er en trend nå som vi ser i alle typer straffbare hendelser at også de under 15 år er en del av sakene og også at de blir brukt», sier påtaleleder Per Thomas Omholt.

Kripos ser tendenser til at kriminelle gjenger rekrutterer gutter under den kriminelle lavalder som ikke risikerer fengselsstraff.

Dette gjenspeiler trender fra Sverige, der kriminelle gjenger kynisk og bevisst rekrutterer meget unge personer som en slags barnesoldater. Hvis disse barna blir tatt får de ofte milde straffer på grunn av sin unge alder, eller ingen straff i det hele tatt.

Gjengkriminelle i Sverige: «Det er lettere å få et lite barn til å gjøre ting for deg»

Politiet i Oslo har gitt NRK innsyn i flere videoer. Problemet øker og volden blir grovere. Ofte er videoene en del av ydmykelsen ofrene går gjennom. Fornedrelsen filmes og deles på sosiale medier.

Volden viser 13- og 14-åringer i mindretall som blir sparket og slått liggende på bakken. En av guttene fikk minst 30 spark.

I en annen sak ble en gutt på under 14 år utsatt for grov vold av flere titalls gutter. Fordi enkelte av dem var over 14 år, finnes det en dom som beskriver hendelsen. I undergangen er det blod både på asfalten og vegger. Offeret kommer inn på legevakten med sår, blåmerke og må observeres om nettene fordi han har fått hjernerystelse.

Fem 16-åringer ble dømt for volden. Men dommen slår fast at det kan ha vært 20 personer der. «Noen har ikke politiet funnet ut hvem er. Andre var under 15 år da dette skjedde og under kriminell lavalder. Sakene deres er derfor henlagt».

Den tidligere gjengkriminelle Mikael Niaz Ali advarer om «krise» med ungdomskriminalitet i Oslo. «Fattigdom er en viktig årsak, men ikke alene», hevder Ali.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) følger nøye med på det som skjer. «Utviklingen vi ser med vold og kriminalitet er sterkt urovekkende. Det er nesten ukentlige voldsepisoder med skyting og knivstikking. Det uroer mange, meg selv inkludert».

Støre er bekymret over økningen i barneran, men vil bekjempe «dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår» med språkopplæring og fritidsaktiviteter.

Støre om barneran: «Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn»

Mener porno er årsak til økning i seksuelle overgrep og voldtekter i Norge

Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) vil ha mange flere politifolk til å håndtere «en nesten eksplosiv vekst i kriminaliteten». Han frykter at mange ofre ikke sier ifra etter at de har blitt ranet. «Politiet må sørge for at de finner gjerningspersonene». Lae Solberg ønsker at kommunen skal gjøre nærmiljøene til barn og unge tryggest mulig, med trygge fritidsaktiviteter.

Vipps-ran «er vanskelig å stoppe», Oslos byrådsleder vil ha flere fritidsaktiviteter

Justisministeren er rystet etter ungdomsran: – Helt uakseptabelt

Noen fremhever derimot litt hardere tiltak. Journalist Anders Magnus mener at Norge bør senke den kriminelle lavalderen til 12 år.

Vipps-ran: «Norge bør senke den kriminelle lavalderen til 12 år»

Flere påpeker også at volden holder på å spre seg over store deler av landet, og er ikke lenger begrenset til bare hovedstaden eller de største byene. Truslene foregår både på skolene og i gatene.

Ny hverdag i norske skoler: «Flytt deg, jævla hore, ellers dreper jeg deg!»

Økningen av vold i norske skoler «er veldig negativ og bekymringsfull»

Avisen VG har vært med to fra Øst politidistrikt, Rune V. Persen og Gitte Bjønnes, ute på jobb ved Ski storsenter en hverdag. Også i deres område øker kriminaliteten utført av unge under 18 år. Det er stadig flere trusler og mer tvang i miljøene, og flere ungdommer enn før bærer kniv. Selv inne på det lokale biblioteket kan det bli bråk.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.