Politiet advarer om at grov vold blant barn og ungdommer nå øker sterkt over nesten hele Norge. Dette problemet er slett ikke bare begrenset til hovedstaden, men Oslo ser ut til å være spesielt hardt rammet.

Den 16 år gamle gutten som ble knivstukket under en slåsskamp ved Oslo S den 14. juni døde seinere av skadene. Politiet mener det dreier seg om en konflikt mellom to grupperinger. Alle de involverte var barn og mindreårige, og alle var kjent av politiet for ulike forhold. En 16-åring er siktet for drap i saken.

Nå ber flere om tiltak for å forhindre en utvikling av kriminalitet som den man ser i Sverige. Dette melder NRK.

Politiet bekymret: Vold utført av barn øker sterkt over hele Norge

Støre om barneran: «Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn»

Fungerende barneombud Ivar Stokkereit er bekymret over en «voldsom økning» i ungdomskriminalitet i landet, særlig for ungdommer som utøver grov vold eller dras mot ekstremisme.

«Det er ikke tilfeldig hvilke barn som begår alvorlig kriminalitet», hevder Stokkereit. «Dette er barn og unge som får dårlig omsorg hjemme, vokser opp med dårlig råd, mange har ramla ut av grunnskolen, og flere sliter med psykiske problemer som de føler de ikke får hjelp til».

Barneombudet mener at vi allerede vet hva som må til for å hindre at disse ungdommene blir kriminelle. «Vi er nødt til å gjøre det Sverige ikke gjorde og det er å satse på forebygging tidlig. Slik at vi hindrer at de rekrutteres til kriminelle miljøer når de blir eldre», uttaler Ivar Stokkereit.

Julianne Ferskaug er byråd for sosiale tjenester i Oslo og representerer partiet Venstre. Hun ser alvorlig på alle tilfeller av vold blant barn og unge. «Hvert barn som opplever utenforskap og går til kriminalitet er en tragedie», sier Ferskaug til NRK.

Byråden understreker at det er mye man kan gjøre for å forebygge. Flere fritidsklubber, idrett som er tilgjengelig for alle og flere sommer- og deltidsjobber. Oslo kommune jobber med et fritidskort for at alle skal ha råd til å drive med en aktivitet.

«For noen unge er vold og kriminalitet attraktivt. Kommunen må konkurrere med kriminaliteten og tilby en mer attraktiv hverdag». Skolen er likevel det viktigste stedet man kan nå ungdommer som er på vei til å falle utenfor, mener byråden.

Sylvi Listhaug, partileder i Fremskrittspartiet (FrP), mener at forebyggende arbeid ikke er nok. Hun ønsker også en lavere kriminell lavalder og lukkede institusjoner der barna får tett oppfølging. Listhaug kritiserer regjeringen for å være tiltaksløse og for å nedbemanne Oslopolitiet.

Vipps-ran: «Norge bør senke den kriminelle lavalderen til 12 år»

Statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justisdepartementet understreker overfor NRK at det viktigste regjeringen Støre kan gjøre er å forebygge utenforskap og sosiale problemer.

«Men dette kan ikke justissektoren løse alene. Vi er avhengig av et godt samarbeid på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer og med frivillig sektor», sier Aasen.

Ett av tiltakene de ønsker er en ny type institusjon for ungdomskriminelle, kalt trygghetshus. Statssekretæren lister andre tiltak som skal møte økende ungdomskriminalitet:

Flere synlige politifolk som jobber forebyggende. Raskere reaksjoner mot unge som begår kriminalitet. Mer bruk av fotlenke for å holde unge kriminelle borte fra enkelte områder.

Fredag stemmer Stortinget over forslaget til revidert budsjett, der regjeringen har foreslått å gi 1,6 milliarder kroner mer til politiet.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.