Minst fem ungdommer ble knivranet i Oslo lørdag ettermiddag og kveld. Dette melder avisen VG.

Søndag morgen opplyser krimleder Oscar Støversten at det var fem ran i Oslo 1. juni i tidsrommet 16.40 til 22.00. Alle ransofrene var unge.

«Vi hadde fem ran i går som ligner hverandre. De er i nær tid, med like beskrivelser av gjerningspersoner. De er av samme modus, ved bruk av vipps eller diverse», uttaler Støversten.

Ranene skjedde i Seilduksgata, Helgesens gate, Helsfyr T-banestasjon, Platous gate og Vitaminveien.

Politiet har søndag morgen fortsatt ikke har kontroll på gjerningspersonene. De jakter to ungdommer i alderen 14–16 år.

«Vi jobber med å innhente videooveråking. Det er naturlig å se denne saken i sammenheng med tidligere lignende ran i Oslo», sier Støversten til VG.

Ingen av ofrene skal være fysisk skadet, men de har blitt truet med kniv.

Det har vært flere ran i Norges hovedstad denne uka. Mandag ble en 12 år gammel gutt ranet inne på det store kjøpesenteret Oslo City. Han skulle kjøpe seg noe mat, men ble omringet og truet av tre fremmede gutter.

Ifølge Oslo-politiet økte antall anmeldelser av vold- og vinningskriminalitet blant barn og unge kraftig i 2023. Økningen var størst blant barn i alderen 10–14 år.

Den tidligere gjengkriminelle Mikael Niaz Ali advarer om «krise» med ungdomskriminalitet i Oslo. «Fattigdom er en viktig årsak, men ikke alene», hevder Ali.

Tidligere gjengtopp advarer om «krise» med ungdoms-kriminalitet i Oslo

Politiet i Oslo er «bekymret» over rekordhøyt antall drapsforsøk, trusler, vold og ran

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) innrømmer overfor VG at den voldelige trenden bekymrer ham.

«Dette er en utvikling som skaper utrygghet blant unge mennesker i Oslo. Og det er ekstra viktig at unge mennesker føler at det ageres når de utsettes for ran og trusler. Hvis dette fortsetter, så kan det undergrave tilliten til politiet og til at Oslo er en trygg by».

Voldelige ungdommer er «kanskje den største utfordringen» Oslo har, sier byrådslederen

Ny hverdag i norske skoler: «Flytt deg, jævla hore, ellers dreper jeg deg!»

Tallet på anmeldelser mot 10–17 åringer for bæring av kniv og andre våpen, ble nesten doblet i Oslo i fjor. Justisdepartementet mener det er svært bekymringsfullt at barn og unge begår alvorlige lovbrudd.

«Barn og unges lovbrudd går ofte ut over andre barn og skaper utrygghet i nærmiljøet», sier senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Merete Romestrand.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.