Det ble i 2023 registrert 39 293 straffesaker i Sør-Øst politidistrikt, dette er en liten økning fra året før, økning er størst for kriminalitetstypene vinning, økonomi og vold.

– Vi ser en fortsatt utvikling med økning av kriminalitet begått ved bruk av digitale plattformer, dette gjelder innen mange kriminalitetsområder, men særlig ser vi en økning innenfor bedragerier og seksuelle overgrep. I tillegg ser vi at antall saker som anmeldes der gjerningspersonen er under 18 år øker. Dette er bekymringsfullt, sier politimester Ole B. Sæverud til Politiet.

I likhet med resten av landet, har det vært en økning i antall anmeldte lovbrudd begått av ungdom under 18 år, og økningen har vært jevn de siste fem årene, men unntak av 2020.  I 2023 har det vært en økning på 6 % fra året før. Økningen har skjedd innen flere kategorier.

Politimesteren har tro på forebygging blant unge som et godt virkemiddel.

– De aller fleste barn og unge under 18 år er ikke en del av politiets straffesaksstatistikk, men vi ser at noen få ungdommer er svært aktive. Dette er forhold kommune, lokalt politi og hjelpeapparat er kjent med, og må jobbe sammen om i en felles innsats for å avverge at unge mennesker begår kriminalitet også i voksen alder, sier Sæverud.

Etnisitet

I 2023 ble det anmeldt 1319 forhold som omhandler barn i aldersgruppen 13–15 år. Ser en tilbake fem år til 2019, var antallet 785, en økning på 68 prosent.

I Sør-Øst er det 28 ungdommer under 18 år som har mer enn 10 saker i politiets registre. Antall unge i 13–15-årsalderen som begår til dels alvorlig kriminalitet bekymrer også politiet i Sør-Øst.

Politimesteren sier naturligvis ingenting om etnisitet på de unge lovbryterne, men gir et lite hint når han snakker om oppvekstmiljø.

– Selv om økningen har vært størst for mindre alvorlig kriminalitet, ser vi at stadig yngre barn begår straffbare handlinger, og også en økning i alvorlig kriminalitet som ran og vold. Dette er en utvikling samfunnet må løse i felleskap. Å forebygge kriminalitet er et felles løft som starter langt tidligere. Å skape trygge oppvekstmiljø som kan dempe en negativ kriminalitetsutvikling er en stor oppgave for mange samfunnsaktører i tiden fremover, sier Sæverud.

Et annet trekk i ungdomskriminaliteten som bekymrer politiet er økningen i antall ran, som har vist en betydelig økning de siste fem årene. Mens det i 2019 ble registrert 59 ran, var det i 2023 hele 167 ran, og hvor barn under 18 år står for 74 av disse ranene. En stor del av disse saken er barn som raner andre barn.

– Denne økning understreker at det vil være viktig med tidlig og målrettet innsats mot de aller yngste barna for å forebygge og forhindre ny og gjentatt kriminalitet, sier Sæverud.

Vold i nære relasjoner

Antall anmeldte lovbrudd i nære relasjoner er noe lavere i 2023 enn de fire foregående år. Politiets statistikk viser imidlertid kun et begrenset bilde av virkeligheten. Det antas å være store mørketall.

Som eksempel skyldes de høye anmeldelsestallene i 2021 et etterslep i antall anmeldelser. Det begrunnes bl.a. av analyser politiet har utført når det gjelder gjerningstidspunkt for de anmeldte sakene.

– Dette er alvorlige straffbare handlinger som politiet prioriterer høyt. Å forebygge at alvorlig vold skjer i nære relasjoner er et viktig arbeid, for å minske kostnaden både for de som blir berørt av dette, og samfunnet for øvrig. Forebygging av vold i nære relasjoner er et felles samfunnsansvar som politiet ikke kan løse alene. Det krever også tett oppfølging, både av den voldsutsatte, og den som utøver vold. Målet med det forebyggende arbeidet er å gjøre den voldsutsatte trygg, og også minske risikoen for at voldsutøver gjør straffbare handlinger, sier Sæverud.

I Sør-Øst politidistrikt ble det i 2023 lagt ned påstand om omvendt voldsalarm i syv saker. Fire saker er rettskraftige, mens retten har avvist to saker.

En varslet lovendring skal tre i kraft i løpet av 2024, og gir politiet et større handlingsrom i å pålegge gjerningspersoner omvendt voldsalarm.

Ett av virkemidlene for å forebygge vold i nære relasjoner kan være besøksforbud, voldsalarm og omvendt voldsalarm (OVA).

– Politiet ser at bruk av OVA har effekt ved at det i mindre grad skjer bevisste brudd på besøksforbudet. Det må ikke forventes en massiv økning i antall OVA, men at det i større grad benyttes i de riktige sakene. Samtidig er det viktig å understreke at det forebyggende arbeidet kan innebære mange flere tiltak, blant annet i dialog med kommunene, frivillige organisasjoner og offentlige etater, sier Sæverud.

Politimesteren vil heller ikke her si noe om hva slags etnisitet de fleste har som begår vold i nære relasjoner.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.