Sigve Bolstad, assisterende enhetsleder i Oslo-politiets enhet øst. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet har pågrepet fem ungdommer de mener har tilknytning til et kriminelt nettverk i Oslo sør. Personene er blant annet mistenkt for salg av narkotika.

Mediene har de siste par uker hatt en rekke oppslag om svenske kriminelle nettverk og gjenger, og hvordan disse i stor grad også omfatter barn og ungdom.

Se en nylig Document-sak under.

Men dette er ikke et særskilt svensk fenomen. Nå melder NTB at også norsk politi har grepet inn i slike miljøer, og pågrepet unge kriminelle.

I Oslo er det arrestert fem personer  i alderen 17 til 19 år, siktet for salg og oppbevaring av narkotika, samt oppbevaring av våpen og macheter/kniver.

Dette skal ha skjedd i det som beskrives som «Oslo sør», hvilket blant annet omfatter områder som Holmlia, Mortensrud og Bjørndal, områder som har vært preget av mye vold og kriminalitet i innvandrermiljøer de seneste årene.

Politiet har tatt flere våpen, narkotika og penger i beslag under aksjonen.

– Vi tar denne type kriminalitet på alvor og det er viktig for oss å etterforske og oppklare alvorlige straffbare forhold knyttet til kriminelle miljøer, opplyser Sigve Bolstad, assisterende enhetsleder i Oslo-politiets enhet øst i en pressemelding.

Politiet er uklare med hensyn til hva slags miljøer dette dreier seg om, og introduserer nå begrepet «miljøer med sammensatte utfordringer»:

– Dette er miljøer med sammensatte utfordringer. Politiet har mot disse miljøene både en forebyggende og kriminalitetsbekjempende tilnærming. Vi har også som mål å gå etter penger og verdier som stammer fra straffbare handlinger, fortsetter Sigve Bolstad.

De såkalte sammensatte utfordringene presiseres ikke ytterligere.

Tre av personene ble fremstilt for varetektsfengsling torsdag ettermiddag. Alle tre ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

– Politiet har en målrettet og forsterket innsats knyttet til ungdomskriminalitet og kriminelle nettverk i prioriterte områder i Oslo øst og sentrum.

– Politiet er opptatt av å være til stede i lokalmiljøer for å bygge relasjoner og forebygge rekruttering, sier Sigve Bolstad videre.

VG siterer tre av forsvarerne i saken:

– Han stiller seg uforstående til siktelsen, skriver en av de siktedes forsvarer, Robina Hussain, i en sms til VG.

Forsvareren til en av de andre siktede, Sugin Varatharajan, skriver i en sms til VG at han foreløpig har ingen kommentar til saken.

Den siste av de tre varetektsfengsledes forsvarere, Hilde Ims, ønsker foreløpig heller ikke å kommentere siktelsen.

– Jeg registrerer dog at siktelsene nok er forskjellige for de siktede som er fengslet, ut fra pressens opplysninger, skriver Ims i en sms.

Les også: 

Har Sverige fått barnesoldater?

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.