Organiserte kriminelle fra Malmö er involvert i narkotikakriminalitet i Tromsø. Politiet er svært bekymret, og advarer om at de gjengkriminelle har «stor voldskapasitet».

Fire personer er siktet etter et større hasjbeslag i Tromsø, opplyser politiet, som ser et økende omfang av kriminelle som distribuerer narkotika via byen.

– Vi har i mange år dokumentert at enkeltaktører og kriminelle grupper bruker Tromsø som base for omsetning og distribusjon av store mengder narkotika. En del av disse aktørene har stor voldskapasitet og inngår i internasjonale kriminelle nettverk, sa politiinspektør Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt på en pressekonferanse i ettermiddag.

– Vi er bekymret for at unge personer i vår region er koblet opp med det vi anser som organisert kriminelle, sier Myrvoll.

Svenske kriminelle involvert i vold

Om voldskapasitet utdyper politiinspektøren overfor Document:

– Det bygger på tidligere hendelser i Tromsø. Vi har hatt tilfeller av at svenske kriminelle har vært involvert i endel voldshendelser her lokalt. Vi har også lokale, grove voldshendelser både knyttet til ungdomsmiljøet og narkotikamiljøet i Tromsø.

Etterforskning har vist at disse nettverkene og enkeltpersonene i økende grad har tilknytning til det sørlige Sverige, opplyser Myrvoll. På spørsmål presiserer han at det i denne saken dreier seg om et Malmö-nettverk.

Politiet har beslaglagt 47 kilo hasj i saken. Foto: Politiet

Syrere fra Malmö

De to pågrepne som er hjemmehørende i Malmö er av syrisk nasjonalitet, og er kjent for svensk politi fra tidligere, opplyser Myrvoll. De ble tatt 18. mai, under et forsøk på å smugle nesten syv kilo kokain over grensen ved Svinesund. Den ene unnslapp tollvesenet og svømte over elva til Sverige, hvor han etter noen timer ble pågrepet.

– Parallelt pågår en svensk etterforskning i tilknytning til de to aktørene derfra, sier Myrvoll, som ikke vil beskrive den svenske delen av etterforskningen nærmere.

Svensk politi kjenner de to pågrepne syrerne godt.

– Dette er informasjon vi har fra svensk politi, at de hadde god kjennskap til disse to fra før.

– For narkotika, eller også andre forhold?

– Det kan jeg ikke svare på, men ihvertfall narkotika.

To tenåringer fra Tromsø

De to øvrige siktede er 16 og 18 år gamle og er tilknyttet Tromsø, opplyste Myrvoll på pressekonferansen. Overfor Document presiserer han at de to er norsk-etniske.

Etterforskningen viser så langt at de to ungdommene har mottatt store mengder narkotika fra det kriminelle nettverket i Malmö.

– Vi knytter dem opp mot et kriminelt ungdomsmiljø som har drevet med narkotikasalg og annen type ungdomskriminalitet blant ungdom i Tromsø, sier Myrvoll.

De to ble pågrepet 15. mai i år da politiet fant 40 kg hasj i en bil. Politiet gjorde senere beslag på ytterligere 7 kg og et halvt kg kokain på en privatadresse i Tromsø.

Tre av de fire siktede sitter i varetekt. 16-åringen er satt fri, etter å ha vært fengslet i to uker.

– En av svenskene sitter fengslet i Sverige, men i en annen sak, den andre fra Malmö sitter i norsk varetekt, opplyser Myrvoll.

Stort narkotikanettverk avdekket i fjor

I juni i fjor ble de kjent at politiet hadde avdekket et stort narkotikanettverk i Troms og Oslo. Ni personer var siktet for ha distribuert store mengder heroin og amfetamin fra Oslo til Troms siden 2018.

Saken involverte personer i et nettverk bosatt både i Oslo og Troms, og de siktede tilhørte et somalisk miljø, ifølge politiet.

– De er fra en organisert kriminell gruppe, der de fleste er norske statsborgere som tilhører et somalisk miljø. Disse er i aldersgruppen 20–50 år, opplyste Myrvoll til VG 24. juni i fjor.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.