Finsk politi på oppdrag i Helsingfors. Foto: Scan-Foto/Lehtikuva/Markku Ulander/Phs 

Politiet i Helsingfors og finsk kriminalpoliti slår nå alarm om at kriminelle innvandrergjenger i Sverige forsøker å etablere sin virksomhet også i Finland.

Nylig ble det avdekket at en kriminell gjeng basert i Sverige skal ha smuglet hundrevis av kilo narkotika inn i Finland.

I en større razzia i april klarte finsk politi å beslaglegge over 100 kilo narkotika, nesten en kvart million narkotiske tabletter, skytevåpen og tilsvarende flere millioner svenske kroner i kontanter, melder Samnytt.

I etterforskningen ble det raskt klart at narkotikaen og de kriminelle hadde tilknytning til Sverige. Senere ble det gjort  store beslag av narkotika og skytevåpen også på svensk side.

30 personer pågrepet, de fleste med innvandrerbakgrunn

Totalt 30 personer ble pågrepet, hvorav 17 fortsatt sitter i varetekt. De fleste av de pågrepne er født på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Blant de pågrepne er det personer med statsborgerskap i Somalia, Serbia, Irak, Ukraina, Kosovo, Tyrkia, Storbritannia, Sverige og Finland. Enkelte skal også være fra Norge.

Det fremgår dog ikke hvor mange av dem med statsborgerskap i Norden som har innvandrerbakgrunn.

En vekker for finsk politi

Dette var en vekker for finsk politi,  og ble starten på et større initiativ for å hindre at organisert, innvandrerbasert gjengkriminalitet i Sverige skal etablere seg i Finland.

Blant annet ble politiet oppmerksomme på «gjesteopptredener» av kriminelle fra Sverige som kommer til Finland og leier korttidsboliger der, mens de prøver å etablere sin virksomhet.

Det ble lagt merke til at disse menneskene nesten bare var ute etter mørkets frembrudd, kjørte rundt i drosjer for å etablere kontakter og få etablert narkotikahandel.

Det ble også oppdaget hvordan de leide boligene fungerte som hovedkvarter, hvor et uvanlig stort antall mistenkelige personer kom og gikk. Det ble snart klart at det var snakk om distribusjon av narkotika.

De kriminelle bruker avansert logistikk

Narkotikaen er importert fra Sverige til Finland ved hjelp av blant annet lastebiler der narkotikaen har vært gjemt.

Etter å ha krysset grensen, har bilene kjørt til bortgjemte steder der narkotikaen har blitt lastet om, blant annet til drosjer der gjengene har rekruttert sjåførene til å delta i virksomheten.

Det finske politiet beskriver opplegget som avansert og organisert, med omfattende logistikk .

Ulike personer har ulike funksjoner i narkotikatrafikken, som klienter, mottakere, distributører, hvitvaskere og så videre.

Ikke en eneste etnisk finne involvert

Det finske politiet kunne også fastslå at operasjonene styres fra utlandet, og at de involverte i hovedsak er andregenerasjons innvandrere.

Ikke en eneste mistenkt i saken har etnisk finsk bakgrunn.

Politiinspektør Sainio sier til mediene at det er et nytt fenomen at organisert innvandrerkriminalitet i Sverige etablerer seg så aggressivt i den finske narkotikahandelen.

I tillegg til at det ble beslaglagt en kvart million kroner i kontanter, har etterforskningen kunnet vise transaksjoner knyttet til forbrytelsene som beløper seg til flere titalls millioner kroner.

Skaper bekymring i Finland

Det pågår nå diskusjoner mellom finske og svenske myndigheter om utlevering av gjengkriminelle mellom landene.

– Den direkte koblingen til svensk organisert kriminalitet er bekymringsfull for Finland. Narkotikakriminalitet omfatter vold og skytevåpen som en viktig del. Terskelen for å bruke dem er svært lav i Sverige.

En vellykket etterforskning før rettssaken spiller en viktig rolle i å hindre spredning av internasjonal organisert kriminalitet til Finland, sier politiinspektør Sainio i en uttalelse til pressen.

Svenske gjengkriminelle har også vært på ferde i Norge, se sak under.

Les også: 

Svensk gjengprofil siktet etter skyteepisode på Nordstrand

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.