Politiet i Nordland frykter at gjengkriminelle fra Sverige er i ferd med å etablere seg i Bodø. Flere nylig pågrepne skal ha forbindelse til somalisk-svenske Dödspatrullen fra Rinkeby i Stockholm.

Et svensk, organisert nettverk forsøker å få fotfeste i Salten, bekrefter Alf Gunnar Holm, seksjonsleder for seksjonen for etterretning, forebygging og etterforskning ved Bodø politistasjon, overfor Avisa Nordland (bak mur).

Svenskene skal ha festet et jerngrep ved bruk av blant annet våpen, trusler og vold.

– De benytter både grov vold og trusler for å oppnå sine mål. Det er et potent nettverk når det gjelder narkotikaomsetning og voldsutøvelse, sier Holm.

Forbindelser til Dødspatruljen

Flere som ble pågrepet i to større narkotikasaker i januar og april har forbindelser til den beryktede Dødspatruljen (Dödspatrullen på svensk), ifølge avisas undersøkelser.

Document skrev torsdag at organiserte kriminelle fra Malmö er involvert i narkotikakriminalitet i Tromsø. Politiet i Troms advarte om at de gjengkriminelle har «stor voldskapasitet».

De «svenske» kriminelle som opererer i nabofylket Nordland er fra Rinkeby i Stockholm og Sundsvall i Västernorrland – en by på størrelse med Bodø. Flere svenske medier har skrevet at Dødspatruljen har koblinger til Sundsvall.

Politiet i Nordland skal i flere år ha kjent til det svenske nettverkets operasjoner i Bodø.

Svenskene skal ha bortført personer og holdt dem fanget i flere dager. De skal også ha puttet pistol i munnen på folk tilknyttet narkotikamiljøet i Salten.

Politiet har den siste tiden flere ganger observert forskjellige svensker tilknyttet kriminelle miljø i saltenområdet, ifølge AN.

– Betydelige beslag

27. januar ble to menn på vei inn i Norge stanset tilfeldig av norske tollere i Junkerdal. Tollbetjentene fant om lag 20 kilo hasj og mindre mengder kokain i bilen.

De to mennene i 70- og 20-årene forsøkte å rømme, men ble pågrepet av politipatruljer fra Fauske og Bodø. I kjølvannet av pågripelsene ble fem personer pågrepet i Bodø-området det påfølgende døgnet. Ytterligere to kilo kokain, nærmere 900 gram hasj og 160.000 kroner i kontanter ble beslaglagt hos de siktede.

Et betydelig beslag for et sted som Bodø, kommenterte etterforskningsleder, politiadvokat Stian Mojlanen.

Natt til 1. april stanses nok en bil på vei fra Sverige. Beslaget skal ha vært på knapt ti kilo narkotika. Fem personer pågripes, én av dem ble også ble pågrepet 27. januar.

– Potent nettverk

Alf Gunnar Holm bekrefter at et svensk, organisert nettverk prøver å få fotfeste i Salten.

– De benytter både grov vold og trusler for å oppnå sine mål. Det er et potent nettverk når det gjelder narkotikaomsetning og voldsutøvelse. De representerer kapasiteter som vi tar på alvor. Og vi prioriterer arbeidet med å forhindre at nettverket for etablert seg svært høyt sier Holm som opplyser at de samarbeider med svensk politi om dette.

– Generelt er det et segment som tar sikte på unge folk. Tilgangen på narkotika har neppe vært bedre enn den siste tiden, og unge folk er gjerne målgruppen. Det er ungdommer helt nede i 14–15 år i Bodø som selger narkotika, sier Holm.

I tillegg er det flere norske statsborgere, bosatt i Salten, som er involvert i både innførsel av store mengder narkotika og oppbevaring.

Det er et særlig strengt hemmelighold rundt sakene, med blant annet klausulerte dokumenter, skriver AN.

Står bak et titall drap

Dödspatrullen livnærer seg på narkotikaomsetning, ran og torpedovirksomhet.

I 2019 kartla Svenska Dagbladet Dödspatrullen og deres rivaliserende gjeng, Shottaz. Kartleggingen avdekket at de to gjengene hadde stått bak 330 lovbrudd. Flere i Dödspatrullen har siden blitt fengslet for både drap, grove narkotikalovbrudd og vold.

Gjengmedlemmene, de fleste i begynnelsen av 20-årene, står trolig bak et titall bestillingsdrap. De mistenkte slipper regelmessig unna, på grunn av mangel på tekniske bevis og vitner som ikke tør si noe.

Dansk rett dømte Mansor Ismail, Mohamed Ali, også kjent som Makelele, og Benjamin Owusu Afriyie til fengsel på livstid.

Dansk justis overrasket svenskene

Dödspatrullens antatte leder Mohamed Ali (24) og to andre medlemmer av gjengen, Benjamin Owusu Afriyie (27) og Mansor Ismail (22), ble i fjor sommer dømt til fengsel på livstid og utvisning for et dobbeltdrap i danske Herlev i 2019 som hadde preg av ren likvidering. To mindreårige tiltalte fikk noe lavere straff: 16 år. De drepte var medlemmer av den konkurrerende Shottaz-gjengen.

Dommen sjokkerte drapsmennene, men vakte også oppsikt i Sverige, hvor man gir langt mildere straffer, særlig til mindreårige. I Sverige regnes alle under 21 år som strafferettslig mindreårige. I 2016 ble en 24 år gammel mann skutt og drept i på en pizzarestaurant i Rinkeby. Abdirizak Abdimalek Osman, dengang 16 år, ble dømt for drapet. Han fikk en dom på tre år i ungdomsfengsel.

Etter dommen mot Dödspatrullens medlemmer ble kjent, begynte «Tack Danmark» å trende blant svenske Twitter-brukere.

I fjor høst ble det kjent at Mohamed Ali ba om å få slippe å bli utvist til Sverige på grunn av «et trusselbilde mot ham». Ali frasa seg sitt svenske statsborgerskap for å få slippe utvisning dit, og uttrykte at han foretrakk å bli sendt til Somalia.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.