Oslopolitiet frykter et økt spenningsnivå mellom kriminelle gjenger i Oslo. Einar Aas, som er sjef for oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet lister opp en rangering av de miljøene som utgjør den største samfunnstrusselen i hovedstaden og områdene rundt.

Listen trenger vel knapt nok noen ytterligere kommentar:

 

  1. De kriminelle gjengene med ulik etnisk bakgrunn, som B-gjengen og Young Guns (se over). Multikriminelle, mye narkotikakriminalitet, vold og trusler, inkludert beskyttelsespenger.
  2. Vestafrikanere. Spesielt nigerianere. Innførsel av narkotika, mest heroin og kokain, prostitusjon, illegale pengetransaksjoner.
  3. Nordafrikanere, spesielt marokkanske nettverk. Først og fremst hasjinnførsel og omsetning med marokkanere bak leveransene helt fra Marokko, gjennom store deler av Europa til salgsnettverk i Norge.
  4. Balkan-grupper, spesielt albanere. Heroin, voldskriminalitet, beskyttelsespenger.
  5. Grupper fra Baltikum, spesielt litauere. Multikriminelle, også narkotika.
  6. Ulike kurdiske miljøer. Narkotika. Spesielt heroin.
  7. MC-gjengene. Narkotika- og voldskriminalitet.
  8. Vietnamesiske nettverk. Lukkede miljøer som politiet vet lite om. Er store på dyrking av marihuana i Norge.

Dyrking av marihuana sprer seg i flere miljøer på grunn av lav risiko for å bli tatt og høy fortjeneste. Albanermiljøet nevnes spesielt når det gjelder narkotikasmugling. De har følt seg trygge på grunn av alt for få grensekontroller.

Politiinspektør Aas sier de nå ser en trend der ikke bare vietnamesere, men flere av de kriminelle miljøene dyrker marihuana i Norge, fordi gevinsten er stor og risikoen er mindre enn ved narkotikasmugling.

—-

Mange tunge kriminelle miljøer er engasjert i narkotikatrafikken. I løpet av ni uker fra 12. desember i fjor beslagla Oslo-politiet i samarbeid med tollvesenet 35 kilo med heroinholdig pulver, alle beslagene knyttet til albanermiljøet der Oslopolitiet har få beslag de siste årene.

Politiinspektør Einar Aas uttalte etterpå til Aftenposten at de involverte aktørene har følt seg for trygge, og at flere store partier er smuglet inn over tid. Han konstaterte at risikoen for å bli oppdaget ikke har vært tilstrekkelig.

Nasjonalt er MC-gjenger ansett som svært sentrale i kriminaliteten i Norge. I Oslo er de rangert langt ned på listen over truslene. Det er andre som regjerer gatene i hovedstaden enn i resten av Norge.

Kripos har rangert MC-kriminelle som helt sentrale organiserte kriminelle aktører i Norge. Politimester Sjøvold ser ikke noen motsetning i at man har en annen rangering i hovedstaden, fordi utfordringene med de ulike kriminelle miljøene vil variere rundt om i landet, det ut fra hvilke nettverk som er mest aktive i lokalsamfunnene.

http://www.osloby.no/nyheter/krim/Disse-kriminelle-nettverkene-er-den-storste-trusselen-i-Oslo-7201429.html#.UZKDT5VKNz8

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂