Gjeng-miljøet i Oslo er verre enn på mange år. «Kidsa går med gønnere», sier et gjengmedlem til NRK. Foreldre og ungdommer frykter svenske tilstander i Oslo øst.

Den kriminelle gjengen «Young Bloods» fra Holmlia har utviklet seg til å bli en stadig større spiller i Oslos underverden. Gjengen har kontakter med albansk mafia i Sverige, bekrefter kilder i både politiet og det kriminelle miljøet.

NRK Dagsrevyen intervjuer «Abdul». Han er bare 15 år gammel, men allerede på rehabilitering for narkotikamisbruk. «Abdul» begynte å røyke hasj som 13-åring. Etter en stund ruset han seg mesteparten av dagen, sammen med gutta i gjengen.

– Jeg følte meg aldri våken. Levde i en boble. Først når jeg kom hit har jeg begynt å tenke mer klart.

«Abdul» mener det var musikkvideoene med gangster-rap fra Chicago, Malmö og Rinkeby som lokket ham inn i hasjmiljøet.

– Alt jeg hørte på dreide seg om skyting, selge, horer, røyke. Alt man hører på dreier seg om gjengkriminalitet og hasjrøyking.

Verre enn på mange år

Gjengdannelser har vært en del av det kriminelle hverdagslivet i Oslo øst i mange tiår. Men nå er situasjonen verre enn på mange år, ifølge politifolk, ungdomsarbeidere og politikere som kjenner miljøet.

Mange løst sammensatte ungdomsgjenger selger hasj og driver med hærverk, tyverier, ran, slåsskamper og trakassering. I tillegg har noen av de store, mer formelle gjeng-nettverkene styrket seg og blitt mer profesjonelle, sier flere politikilder til NRK.

Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere uttalt at det er i underkant av 100 gjenger i Oslo som slåss om narkotikasalget i hovedstaden.

«Young Bloods» utvider reviret

Politiinspektør Einar Aas er leder ved Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt:

– Vi har en gjeng-struktur som har geografisk tilhørighet sør-øst i Oslo, men som også opererer i andre deler av byen. Den har blitt en maktfaktor i Oslos kriminelle verden.

Gjengen Aas sikter til kommer fra Holmlia i Søndre Nordstrand og kaller seg «Young Bloods». I oktober meldte TV2 at gjengen i lengre tid har forsøkt å ta over narkotikamarkedet i Oslo, med alvorlige voldsepisoder som følge.

Skjermdump, TV2.no. Se selve innslaget under.

Narkotika og torpedovirksomhet har blitt varemerket til Young Bloods, som regnes som en av byens mest voldelige gjenger.

Gjengen består av hovedsaklig unge menn, flere av dem oppvokst i området, av ulik etnisk bakgrunn.

– Dette er et svært potent kriminelt miljø, sa Einar Aas, til TV 2 i fjor høst.

Aas sa de har jobbet tett opp mot gjengen over lang tid, men at det krever store ressurser å følge dem hele tiden. Han var ikke fornøyd med at Young Bloods har fått utvikle seg til å bli en maktfaktor i Oslos underverden. Det politiet frykter mest er gjengkriger som dem man har sett i Sverige, særlig i Göteborg, sa Aas til TV2.

Politiet øst i Oslo forteller om økende kriminalitet, særlig slåsskamper. Disse er ikke nødvendigvis gjengrelatert, men politiinspektør Aas sier også masseslagsmål i gjengene øker.

– Det har vært en negativ utvikling. Jeg røper vel ingen stor hemmelighet hvis jeg sier at fokuset framover vil være rettet mot Oslo sør, sier Aas.

Kontakt med albansk mafia i Sverige

Kriminelle kilder som kjenner Young Bloods godt, forteller til NRK at lederne disponerer mange titalls millioner kroner, og at de også har gått inn i legal virksomhet. Gjengen har nær kontakt med albansk mafia i Sverige, ifølge kilder både i politiet og blant de kriminelle.

NRKs kilder både i politiet og i det kriminelle miljøet forteller at Young Bloods har en fast kjerne på rundt 40 medlemmer, men at de på kort tid kan mobilisere flere hundre «fotsoldater».

Politiinspektør Aas sier at han ikke kan gå god for tallene, og mener at de kanskje er noe lavere.

Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, er også bekymret for gjengene og økningen i voldskriminaliteten blant ungdom i Oslos østlige bydeler. Han sier at han tror mange av problemene skyldes sosioøkonomiske forhold: Jobb, skolegang, språk og økonomi, og at det har blitt mange nye innflyttere til bydelene.

– Jeg tror politiet ofte kommer inn når det er i seineste laget. Vi er avhengige av å ha et samfunn i balanse, hvor alle føler de er en integrert del av samfunnet, sier politimesteren.

Mange nye innflyttere? «Mange av problemene skyldes..(…).. at det har blitt mange nye innflyttere til bydelene.» Virkelig?

– 11-åringer røyker hasj

De kriminelle gjengenes økonomiske utgangspunkt er salg av hasj til ungdom, og det er også ungdom som rekrutteres som selgere.

NRK har snakket med politifolk, sosialarbeidere, frivillige innen ungdomsarbeid, og ikke minst ungdom i Oslo øst, blant dem både brukere og selgere av hasj. Ifølge dem er det nå ganske vanlig å begynne å røyke hasj i svært ung alder.

Ingen av hasjbrukerne og -selgerne ønsker å vise sin identitet. «Abdul», som begynte da han var 13, sier at han kjenner ungdommer som startet før ham.

– Å ja. En 11-åring som holder joint, liksom.

– Hvor gamle er de som selger, da? De yngste?

– Den yngste jeg har hørt om var tolv. Men det finnes garantert noen som er yngre enn det også, sier «Abdul».

Omfanget av hasjbruken har også økt, vedgår politiinspektør Aas:

– Spør du meg, så er dette et litt større problem enn vi liker å erkjenne.

15-åringer med pistol

Politiet beslaglegger mange våpen hos gjengene, forteller Aas. At ungdom i økende grad har våpen, bekreftes både av ungdomsarbeidere og kriminelle i bydelene.

– Vi har ungdom på 15 år som går med pistoler her, forteller Anne Karima Nordengen fra Haugenstua.

Hun jobber som frivillig i organisasjoner som forsøker å hjelpe ungdommene i bydelen.

– Situasjonen har blitt gradvis verre og verre og er nå ute av kontroll, sier Nordengen.

«Younus», som i mange år har vært en del av gjengmiljøet i Oslo, sier det er lett å få tak i våpen, og at mange har det.

– Som Kaveh sier i sangene sine, «Kidsa går med grønnere», bokstavelig talt. Du kan finne en 15-åring som har en ekte pistol hjemme.

Stillbilde fra Kavehs musikkvideo «Køyesang». (youtube)

Frykter svenske tilstander

Anne Karima Nordengen frykter at vi nærmer oss tilstanden i forstedene rundt Sveriges storbyer.

– Vi er på god vei dit hvis dette ikke blir tatt tak i nå. Det har gått langt allerede. Du har barn som går med våpen. Og de unge i kriminelle miljøer som driver med rus er også sårbare for å bli radikaliserte og havne i miljøer som sympatiserer med IS. Det skjer allerede det også. Her.

Anne Karima Nordengen. (skjermdump fra NRK)

Ungdomsarbeider Nahom Daniel:

– Jeg mener at det skjer her, det skjer hver dag. Det samme som i Sveriges storbyer. Det er bare at folk ikke har sett det, de fanger det ikke opp.

Aas: – Rimelig kontroll

Politiinspektør Einar Aas sier politiet har notert seg bekymringene, men beroliger med at man har «rimelig kontroll»:

– Vi har gjenger i Oslo og gjengstrukturer som lever sitt liv. Vi følger med. Når vi aksjonerer er en annen sak. Utfordringene er mange og store, og vi er nødt til å prioritere rekkefølgen på når og hvem vi tar.

Men også stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) er redd for at Norge kan få svenske tilstander:

– Det aller farligste er om vi ikke tar dette på alvor nå, ikke ser faren, men bagatelliserer det. At vi ikke skal prate ned området ved å holde munn, det bare ødelegger enda mer for de områdene det gjelder. Vi kan ikke sove i timen, vi trenger å snakke om det, sier Bøhler.

Skremmende fremtid

Heller ikke «Abdul» ser noen lys framtid for området i Oslo han kommer fra – tegnene er for skremmende. Særlig er han redd for hvordan gjengen fra Holmlia, Young Bloods, utvikler seg.

– De albanerne er veldig farlige, sier «Abdul».

Han mener Young Bloods er mer voldelig enn de andre gjengene. Og han tror volden kommer til å øke i tiden framover.

– Se på vår generasjonen. Den er ille nok. Neste generasjon kommer til å bli enda verre. Se på småungene som går i tredje til sjette klasse nå. Overalt så slåss de hele tiden. De har begynt å danne grupper allerede. De går ikke på skolen, går bare ute. Det er ikke vanskelig å falle ut i kriminalitet da.

 

NRK: Gjenger i Oslo: Ungdom har pistoler og barn selger hasj

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂