På onsdag intervjuet Groruddalen.no politiinspektør John Roger Lund. De tolket hans utsagn dithen at han var bekymret for utviklingen og valgte overskriften: Bekymret for unge, sinte menn. Vi fulgte opp med en kommentar. Hverken politiinspektøren eller lokalavisen nevnte hvem som sto bak kriminaliteten. Man ønsket egentlig ikke å snakke om hva problemet er – for det er en glohet politisk potet. Politiet mener nok at de skal forholde seg til kriminelle versus ikke-kriminelle. Den samme holdningen som vi har sett i Sverige.

Torsdag var det Jan Bøhler sin tur i Aftenposten. Han mener at vi endelig nå «snakker om det».

– Det er i hvert fall befriende at man nå går rett på sak og tar tak i problemet. Politiet har gått litt rundt grøten, selv om de har innrømmet problemet overfor meg. I perioder har en litt passiv holdning gitt disse miljøene mulighet til å vokse i fred.

Jan Bøhler, som bor i blokk på Furuset, har lenge vært oppgitt over innvandringsdebatten.

– Når jeg tar opp viktige og reelle utfordringer som heldekkende hodeplagg og islamistisk kvinneundertrykking, blir jeg stemplet som «vantro hund» og «innvandrerfiendtlig».

Han er oppgitt over kritikerne også:

– Av innvandrerkritikerne er jeg blitt kalt «pakistaner-fan» og gitt skylden for moskeenes sterke stilling.

Gjengene og miljøet har vokst seg større i det stille, mener Bøhler. I perioder har en litt passiv holdning gitt disse miljøene mulighet til å vokse i fred. Han forklarer hvordan dette har skjedd:

– Trolig for ikke å gi disse gjengene status. Og de politisk korrekte har ikke villet stigmatisere områder i byen, bare snakke om det positive og å forebygge.

Fredag intervjues politiinspektør John Roger Lund igjen. Denne gangen av Dagbladet. Nå er tonen en annen.

– Jeg er bekymret for at rekrutteringa til de kriminelle miljøene skal spre seg videre i byen og at kriminelle gjenger skal få ytterligere fotfeste, sier Lund når Dagbladet møter ham på Mortensrud.

– Slik situasjonen er her nå, har enkelte gjenger fått et skittent nakkegrep på en del ungdom. Jeg er livredd for at utviklingen skal fortsette, sier han

Men løsningen til Lund er mer dialog.

I 2013 sa Lund til Dagsavisen at han ønsket å gjøre det lettere å varetektsfengsle 16-åringer. Men etter å ha jobbet fire år som stasjonssjef på det som før het Stovner politistasjon, har han endret mening, sier han til Dagbladet.

– Min holdning til varetektsfengsling av ungdom har modnet siden da. Jeg har erfart at dialog er mye mer hensiktsmessig, sier han.

Hvis politiets strategi er mer dialog som strategi i møtet med de kriminelle gjengene, så er vi ille ute.

New York greide å redusere kriminaliteten i nittiårene ved hjelp av nulltoleranse. Mer dialog høres ikke ut som nulltoleranse for meg. Har vi ikke allerede sett at toleranse (la dem være i fred) gjør at gjengene vokser? Politiinspektør Lund ser allerede ut til å ha glemt hva han sa bare to dager tidligere til Groruddalen.no. Vi minner ham på det:

– Tilbakemelding fra natteravnene er at de treffer grupper med unge, sinte menn som ikke ønsker kontakt med voksne eller politiet.

– Vi har selv sett at det er noen som ikke er velvillige til å dele informasjon eller snakke med oss. Det mener vi er et faresignal, sier han.

– Det skal ikke være en grunn for å ikke snakke med oss eller ravnere. Det er noe vi har mistet underveis her.

de vil ikke snakke med politiet. Men politiet mener at løsningen er mer dialog.

Heller ikke Dagbladet eller Lund vil snakke om det egentlige problemet: At de kriminelle gjengene består av innvandrergutter. Aftenposten spør forsiktig:

– Hva tror du er årsaken til den økende ungdomskriminaliteten i området?

Her fikk Lund muligheten. Tok han den? Nei.

– Jeg tror noe av bakgrunnen skyldes menneskene som bor her. Det er generelt mer arbeidsledighet og større fattigdom her, sammenliknet med andre deler av Oslo. Folk bor trangt og ungdom dropper ut av skolen. I tillegg har gjenger som Young Blood fått fotfeste, og en viktig maktfaktor for det tror jeg handler om penger. Ungdom ser at det kan være penger å tjene på å være løpegutter for dem og andre kriminelle.

Så hvem er «menneskene som bor her»? Hvorfor er det så mange foreldre som har mistet all kontroll over avkommet i et konsentrert område? Hm, nei, den debatten overlater både Groruddalen.no, Dagbladet, Aftenposten, Jan Bøhler og politiinspektøren til de slemme innvandringskritikerne.

Vi forstår hva vi har i vente. Lund er ganske fersk i jobben som leder for Enhet Øst. Han startet 1. mai i år. Enheten har ansvar for patruljetjeneste, etterforskning, etterretning og forebygging. Det ser ut til at dialogstrategien blir fremtiden på Oslo øst – ihvertfall på kort sikt til det blir for ille. Lund burde kontakte sine danske kollegaer. Der meldes det at ungdom har begynt å kjøpe skuddsikre vester.  Noe må man jo gjøre når dialogen ikke virker!

Selv ikke tante Sofie hadde noen tro på dialogstrategien. Men hun var jo både sur og slem (og sikkert også konservativ…)

Se poltimester Bastian
er bare blid og snill,
men det er ikke det vi har
en poltimester til!
En politi skal være en
alvorlig sinna mann,
og gjerne arrestere folk
så ofte som han kan.
JA!

Dagbladet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂