Sjef for Oslo politidistrikt, enhet Øst, John Roger Lund innrømmer at flere av de 25 ungdommene som er pågrepet i en storaksjon mot kriminelle nettverk i det siste er fra Groruddalen. Han er også bekymret for unge, sinte menn, skriver Groruddalen.no.

Hvorfor avisen mener at politiet må «innrømme» at de kriminelle er fra Groruddalen er uvisst. Men man har da i det minste forklaringen på de kriminelle nettverkene: Det er sommerferie!

Det er sommerferie, noe som betyr at skoler, fritidstilbud, fotballag, idrettslag og mye annet som ungdommen holder på med til vanlig er stengt.

For skoleungdommen er det lange sommerdager, men man tror vel ikke at alfabetgjengene og Young Bloods bryr seg om det er sommerferie?

Politiinspektør John Roger Lund forteller at det rekrutteres fra Groruddalen:

– Vi har flere kriminelle nettverk i Groruddalen. De nettverkene endrer seg fortløpende, men vi vet at det rekrutteres også herfra. Derfor har vi en god dialog med bydelen og forsøker å få satt disse på rett spor, forteller han.

– Situasjonsbildet i Groruddalen er nå at vi har hatt en del branner i mai og juni. Det vi må være tydelige på er at det er ulike hendelser som ikke knyttes sammen. Det er pågrepet en person for bilbrannen på Vestli på bakgrunn av tekniske undersøkelser.

«Ulike hendelser som ikke knyttes sammen», sier Lund. Ja, man så vel ikke noe bestemt mønster i de svenske drabantbyene heller. Sånn til å begynne med, iallefall.

De sinte unge mennene ønsker ikke kontakt med voksne eller politiet, sier Lund. Ja, da blir det vanskelig med dialog, sier vi.

– Tilbakemelding fra natteravnene er at de treffer grupper med unge, sinte menn som ikke ønsker kontakt med voksne eller politiet.

– Vi har selv sett at det er noen som ikke er velvillige til å dele informasjon eller snakke med oss. Det mener vi er et faresignal, sier han.

– Det skal ikke være en grunn for å ikke snakke med oss eller ravnere. Det er noe vi har mistet underveis her.

Vi kan, i liket med politiinspektør Lund, fastslå at vi har mistet noe underveis. Hva dette «noe» er defineres som så mangt – men i bunn og grunn handler det om det samfunnet vi engang hadde. Særlig oss gamle groruddøler ser hva som er gått tapt. Eller hva vi har «mistet underveis».

Lund sier at politiet jobber med å finne ut hvorfor de unge mennene er så sinte.

– Vi analyserer og prøver å finne ut hvem de unge, sinte mennene er, og hvorfor de er så sinte. Noen av dem har begått straffbare handlinger før og er lette kriminelle.

Til Groruddalen.no påpeker Lund at alt har en sammenheng; drop-out fra skole, dårlig oppvekstvilkår, vold i hjemmet.

Jeg tror vi stort sett kan holde oss til «hjemmet» som forklaringsvariabel. Det er ingenting feil ellers med hverken bygninger eller samfunnet generelt i Groruddalen. Lærerne er akkurat like opptatte av elevene sine der som andre steder og i mange henseende tilbys det flere ressurser enn andre steder.

I oppveksten preges man av foreldrenes kultur, enten man vil eller ei. Den registrert økende familievolden i Oslo har ingenting med obligatoriske søndagsskiturer å gjøre. Det er ingen tvil om at en stor andel av barna i Oslo ikke får den tryggheten og nærheten som de burde forvente hjemme. Da blir de sårbare. Men de blir også harde. Og kriminelle. Når de er blitt 15 år er det i mange tilfeller for sent – de er allerede yrkeskriminelle og er ikke lenger interessert hverken i å bli «reddet» eller å ha noen «dialog».

Vi er tilbake til sommerferieforklaringen igjen. Lund sier:

-Når alt tar ferie så blir mange sosiale kontakter satt på vent. Det gjør ungdom sårbare, de kan oppsøke steder man kan få tilhørighet, som et kriminelt nettverk. Jeg mener det er viktig for oss, bydelen og andre tilbud at det vil blinke rødt når allerede vanskeligstilt ungdom går på frigang.

Da vi selv vokste opp på Stovner kan vi godt huske at det var kjedelig å være hjemme i nabolaget hvis alle ens venner tilfeldigvis var på ferie akkurat da. Men det er ikke bortreiste venner som er problemet nå – det er fraværet av fritidsstilbud!

Hvor ble det av å tilbringe sommerdagene ved Stemmern, spille fotball på en gressplen, tygge strå, sove lenge, eller ta en tur til byen? Hvorfor skal disse ungdommene hele tiden aktiviseres for å hindre at de ikke starter bilbranner? Vi hørte aldri om noen tente på biler da vi vokste opp. Er det andre tider eller er det andre mennesker vi har med å gjøre her?

Det «noe» som er mistet er at vi har fått innvandrerforeldre som ikke følger opp barna sine på samme måte som nordmenn gjør. Alle som jobber med idrettslag vet at det er de norske foreldrene som stiller opp på kjøring, vaffelsteking og dugnader. Og når det blir færre nordmenn så blir det færre som stiller opp for ungdommen. Det er der vi er nå.

Men det er ikke bare snakk om gutter som kjeder seg i skoleferien. Flere av de som politiet har arrestert har passert skolealder: Fem av 25 varetektsfengslede er mellom 19 og 25 år.

Hvis man fikk fjernet disse kriminelle innvandrergjengene for godt, så ville man også fjerne rekrutteringen fra gruppen av sinte unge menn som kjeder seg i sommerferien. Politiet må utøve nulltoleranse for å hindre fremveksten av et kriminelt parallellsamfunn.

Politiinspektør Lund kommer med en advarsel:

– Det som må til er at man må gi Groruddalen ressurser på mange områder innenfor fritid, kamp mot drop-out, barnevern og tilbud som bydelen kan gi. Politikerne må se at vi kommer til å møte utfordringer av nasjonal karakter her oppe.

Men ikke en eneste gang i hele artikkelen blir det nevnt hvilken bakgrunn de sinte unge mennene har. Hvordan skal man løse et problem som ingen vil snakke om?

Overskriften i artikkelen er «Bekymret for unge, sinte menn»

Hva om overskriften hadde vært: Bekymret for unge, sinte innvandrergutter?

Groruddalen.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂