Rundt 90 personer er pågrepet i en storstilt aksjon mot kriminelle nettverk sørøst i Oslo. Det er avdekket narkotikadepoter ved flere barnehager og skoler på Mortensrud.

– Den siste uka er 25 personer pågrepet i en større innsats mot kriminelle nettverk i Oslo. Dette er en del av en økt innsats som har pågått de siste månedene, sier sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid.

På en pressekonferanse tirsdag utdyper politiet at de har pågrepet nærmere 70 andre i tidligere stadier av etterforskningen, som har pågått i flere måneder. Politiet opplyser at de ønsker å svekke kriminelle nettverk som har ført til utrygghet for borgere i Oslo Øst/Sør-Øst.

–Vi er blitt gjort kjent med episoder av vold, trusler og narkotikakriminalitet i området som har utviklet seg i negativ retning, sier politistasjonssjef Jon Roger Lund ved Stovner politistasjon, som samtidig bekrefter at politiet har gjort flere store beslag av narkotika.

«Betydelig organisert omsetning»

Politiet mener de 25 er en del av et kriminelt nettverk på Oslos østkant, skriver Aftenposten, blant annet på Holmlia og Mortensrud – to av områdene som NRK Dagsrevyen og Anders Magnus besøkte tidligere i år.

Politiet beskriver «en betydelig organisert narkotikaomsetning på Holmlia». Områder rundt barnehager og skoler på Mortensrud skal ha blitt brukt som depoter for klargjort narkotika – og politiet har fokus på området rundt Mortensrud, særlig i forhold til narkotika- og voldskriminalitet.

En voldelig overfall ved Ulsrud T-banestasjon, noen stasjoner unna Mortensrud T-banestasjon, er også knyttet til personer fra dette kriminelle miljøet og personer fra Mortensrud. Politiet uttrykker at deler av miljøet er «et vanskelig kriminelt miljø å etterforske i».

Politiet etterforsker for tiden 20 grove voldssaker blant ungdom i Oslo.

Gjennomgående i flere sakene er at ofrene er unge, etnisk norske gutter, mens gjerningsmennene har ulik etnisk bakgrunn.

Barnehager og skoler

Metlid opplyser at det også er gjort beslag av funksjonelle våpen, men vil ikke presisere hvor disse er beslaglagt. Lund kan imidlertid bekrefte at politiet har funnet narkodepoter i barnehager og skoler, uten å utdype mer.

Politiet sier de ser svært alvorlig på situasjonen. Spesielt bekymret er de over at de kriminelle nettverkene rekrutterer barn og ungdom langt under 18 år til å selge narkotika.

–Vårt mål er å svekke disse nettverkene varig og hindre at det rekrutteres ytterligere, sier Lund, som understreker at etterforskningen er på et tidlig stadium.

Fem i varetekt

I løpet av etterforskningen har det kommet fram flere straffesaker, som politiet foreløpig ikke vil gi detaljer om.

I en pressemelding tirsdag opplyser politiet imidlertid at fem personer er varetektsfengslet den siste uken, og at de er siktet for narkotikalovbrudd. De er også ilagt brev- og besøksforbud i fire uker og fullstendig isolasjon i to uker, ifølge fengslingskjennelsen.

Politiet identifiserte tre av dem, menn på henholdsvis 23, 22 og 20 år, gjennom kameraovervåking av et område der det var plassert narkotika i et depot i skogen. Alle tre ble pågrepet den 27. juni, går det fram av fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

IKEA-bag med hasj i skogen

Retten fester ikke stor lit til 22-åringens forklaring om at han hadde dratt ut i skogen for å lete etter husnøklene sammen med tre kamerater rundt stedet der det sto en IKEA-bag med hasj. Ifølge VG erkjenner 22-åringen ikke straffskyld.

Den eldste forklarer at han ikke «visste noe om at hans venner lette etter narkotika i skogholtet». Den yngste var ikke til stede under fengslingsmøtet.

De to andre, henholdsvis 18 og 20 år gamle, ble pågrepet en uke tidligere. Begge ble varetektsfengslet 23. juni. Utover det gir kjennelsen ingen videre detaljer om pågripelsene.

Større etterforskning

Av alle kjennelsene går det fram at politiet er inne i en meget tidlig fase av en større etterforskning «med sannsynlig flere involverte», og retten hørte at det var svært avgjørende at de fikk gjøre dette arbeidet uhindret av innblanding fra siktede eller andre med interesser i saken.

I en av sakene «fremgår det av spaningsrapporten at det er betydelig omsetning av narkotika på Holmlia og at dette er organisert».

Politiet påpeker også overfor retten at de arbeider aktivt med å avdekke bakmenn, og at ytterligere pågripelser ikke kan utelukkes.

Ifølge NRK er de øvrige pågrepne både unge og voksne, og flere av dem skal være knyttet til Søndre Nordstrand bydel i Oslo.

Svenske tilstander…

Ser man det. Så var kanskje ikke Anders Magnus og hans intervjuobjekter så langt fra sannheten likevel. Det er faktisk tilløp til svenske tilstander på Holmlia og Mortensrud, med grov volds- og narkotikakriminalitet.

Nei, det er ikke flere skuddsalver i uken, og rekordmange drap slik vi hører om fra forstedene til Gøteborg og Malmø – og slik Dagbladet skrev om situasjonen i Sverige i mars i år. Det er fortsatt svenske tilstander i småskala, men det er de samme ingrediensene; alvorlig vold, narkotikaomsetning og organisert kriminalitet og vanskelig tilgjengelige kriminelle gjenger.

Ringvirkninger

Politiet har gjennomført nok en aksjon, det er ikke så lenge siden sist det var en aksjon i området i Follo, ikke langt fra Holmlia i Oslo. I slutten av mars i år kunne politiet fortelle oss at stoffene som blir solgt i Follo kommer fra de tyngre kriminelle miljøene i Oslo.

«Det er også avdekket nærmest gangstertilstander, hvor de som ikke betaler for seg blir truet av personer du ikke vil ha på døra» – sa den gang en bekymret leder av etterretningen ved Øst politidistrikt avdeling Follo, Lars Abelsen til Østlandets blad.

Alvorlige trusler og grov voldskriminalitet i nærmiljøet og nedgraving av sterke narkotiske stoffer i barnehager og skoleområder, skaper naturlig nok frykt hos de som bor der. Politiets jevnlige aksjoner tyder på at bekymringene er høyst reelle og fortjener å bli tatt på alvor.

 

Aftenposten: Politiet med storoffensiv mot kriminelt miljø på østkanten i Oslo

VG: 25 personer pågrepet etter større innsats mot kriminelle nettverk: – Høyt konfliktnivå

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂