Oslo er langt unna svenske tilstander. Det er meldingen fra Oslo politidistrikt etter at syv unge menn er skutt på like mange uker.

Fredag døde 20-åringen som ble skutt på Mortensrud. Politiet har ennå ingen mistenkte i saken, og ba søndag vitner om å melde seg; ungdommer som var i området da mannen ble skutt torsdag kveld.

Det var flere ungdommer til stede som politiet ikke har fått kontakt med, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid.

– Dette er en sak som har utløst sterke reaksjoner, og en sak det er viktig å oppklare, sier Metlid, som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, til Document.

Syv skutt på syv uker

15. august ble to unge gutter skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. En av dem ble alvorlig skadd. Gjerningsmannen er pågrepet.

25. august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud. Begge havnet på sykehus. Per nå har ikke politiet noen mistenkte i saken.

30. august ble en mann i 20-årene skutt og skadet ved Brynseng T-banestasjon. En mann i 20-årene ble pågrepet.

2. oktober ble en mann alvorlig såret i en skyteepisode i Vika i Oslo. Tre personer er pågrepet, én sitter fengslet. Document har omtalt den fengslede Elias El-H.s kriminelle fortid: Åpen jakt på norsk ungdom – ranes og slås til blods.

7. oktober ble en 20-åring kritisk skadet etter å ha blitt skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Han døde fredag kveld av skadene. Politiet har ingen mistenkte.

– Vi har stor forståelse for reaksjonene rundt dette, sa Metlid fredag, men påpekte også at det er pågripelser i de fleste sakene.

Politiet rykket ut med store mannskaper etter at 20-åringen ble skutt på Mortensrud torsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Politiet har etterlyst vitner i saken tidligere, og kommer nå med enda en oppfordring til at alle vitner til skytingen ved Lofsrud skole melder seg.

– Det har gått tre døgn, og politiet appellerer igjen til vitnene om å melde seg. Er det påfallende at de ikke har meldt seg ennå?

– Ikke nødvendigvis. Det kan være ulike grunner til at de ikke har meldt seg, kanskje tror de ikke at de har informasjon å dele med politiet, men vi vil uansett snakke med dem, for vi trenger å ha kontroll på alle som var i området.

Det kan også være vitner som ikke ønsker å snakke med politiet, sier Metlid.

Får informasjon

Fire av de fem siste skyteepisodene har skjedd i østlige bydeler. Metlid avviser imidlertid at det er vanskeligere for politiet å få vitner i tale i østlige bydeler enn i vestlige.

– Nei, jeg vil ikke si det. Vi opplever av og til at det er vanskelig å få informasjon, men på Mortensrud opplever vi at de vi snakker med, de som bor i området, de vi treffer på rundspørring, de som er inne til avhør, er veldig positive til å bidra. De gir oss informasjon.

– Det kan være flere grunner til at vi ikke har løst denne saken enda. Dette skjer sent på kvelden, det kan være vanskeligere når det er mørkt, og i hvert fall ikke dagslys.

Krevende etterforskning

Dette den femte skyteepisoden på syv uker, med til sammen syv ofre. Metlid karakteriserer etterforskningen som omfattende og krevende.

– Gjør disse skyteepisodene at Oslo-politiet er i en anstrengt situasjon, etterforskningsmessig? 

– Vi er et stort politidistrikt, og det ikke en ny situasjon at vi har flere alvorlige hendelser på kort tid. Vi må flytte personer mellom avdelinger, og vi må kanskje legge noe til side. Det som er krevende nå, er at vi har en stor etterforskning med en drapssak hvor vi har lite informasjon om hva som eventuelt er foranledning og motiv, og det er i seg selv veldig krevende.

– Men som sagt er vi et stort politidistrikt, og vi er nødt til å sette av ressurser til en slik sak, og det gjør vi. Vi må flytte ressurser og omprioritere på andre oppgaver.

Trosterud-skyting uoppklart

Politiet har ingen mistenkte etter skytingen på Trosterud, hvor to unge menn ble skutt og alvorlig såret 25. august.

– To menn har vært pågrepet, er begge helt sjekket ut av saken?

– Ja, så godt som. Også dette er en etterforskning som har høy prioritet. Av de siste alvorlige hendelsene i Oslo er det saken fra Trosterud og denne fra Mortensrud som er uløste.

Metlid sier at politiet er «godt på vei» hva gjelder etterforskningen etter skytingen i Vika forrige helg, og viser til at det har vært flere pågripelser.

Avviser «svenske tilstander»

Sverige har langt flere skyteepisoder og et langt høyere antall skadde og drepte enn Norge. Oppklaringsprosenten hva gjelder drap er også mye lavere. Metlid avviser at Oslo kan være på vei mot «svenske tilstander», og mener det blir feil å sammenligne Norge med Sverige.

Document viser til at noe av problemet i Sverige er at politiet ikke klarer å holde tritt med utviklingen i kriminaliteten, og at store politidistrikter flere ganger har måttet be om hjelp fra andre distrikter.

– Hvor langt unna en slik situasjon er Oslo politidistrikt etter syv skuddofre på syv uker? 

– Vi har som sagt flere ganger tidligere hatt flere alvolige saker nært hverandre i tid, så dette representerer ikke nødvendigvis en trend. Oslo politidistrikt har flere slike alvorlige saker, men vi oppklarer også de aller fleste. Det er veldig sjelden vi har uløste drap i Oslo, og vi har ikke hatt noen på mange år.

– Jeg tror ikke du kan sammenligne Norge og Sverige når det gjelder oppklaring, vi ligger langt, langt foran. Det er store forskjeller.

– Ikke per i dag, men om man fremskriver dagens utvikling?

– Jeg er opptatt av at vår innsats ikke bare skal handle om når noe har skjedd, men å jobbe med god situasjonsforståelse, ha god etterretning, vite noe om hva som rører seg der ute, se konflikter i forkant, jobbe mer forebyggende, det er vi veldig opptatt av å prioritere.

Metlid sier at Oslo-politiet har «god kunnskap om kriminalitetsbildet» og kjenner mange kriminelle miljøer og ulike konflikter. Hun presiserer imidlertid at bildet er dynamisk, og at man dermed ikke alltid klarer å være i forkant av utviklingen.

– Og det kan jo også være konflikter vi ikke kjenner til. Nå har vi to hendelser som er uløste – om de er knyttet til konflikter i visse miljøer, eller om de er mer personrelaterte, det vet vi ikke ennå.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.