Det har vært tre skyteepisoder i det offentlige rom på to uker i Oslo. Politiet forstår at folk blir redde, men sier at de ikke ser noen sammenheng mellom episodene.

– Vi tar dette på største alvor, det er svært alvorlig at det skytes i det offentlig rom. Vi forstår at dette skaper uro og at man kan bli redde, sa leder felles enhet for Etterretning og etterforskning i Oslo-politiet, Grete Metlid, på en pressekonferanse tirsdag.

Den siste episoden skjedde i går, da en mann i 20-årene ble skutt og alvorlig såret ved Brynseng T-banestasjon i Oslo. En person ble pågrepet i natt, og er nå siktet for drapsforsøk.

– Dette er personer og et miljø vi kjenner godt, kommenterer Metlid.

25 august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud i Oslo. Begge havnet på sykehus. Ingen er pågrepet i forbindelse med skytingen, men Metlid sier politiet jobber med konkrete spor, og har tro på at det skal gi resultater.

Hun sier saken er svært høyt prioritert, og at pågår det etterforskning nærmest døgnet rundt. Politiet knytter ikke saken til konflikter eller kriminelle miljøer.

15. august ble to unge menn skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. En av dem ble alvorlig skadd. Gjerningsmannen er pågrepet, men har fortsatt ikke forklart seg for politiet, sier politisjefen.

– Vi ser ingen sammenheng mellom disse sakene. Det er heller ikke sånn at alle sakene er knyttet til kriminelle miljøer eller gjenger, sa Metlid.

Ifølge politiet er det ennå for tidlig å si noe om motiv eller foranledningen til hendelsen.

– Dynamisk konfliktbilde
Metlid opplyser at politiet følger nøye med på gjengsituasjonen og kriminelle miljøer i hovedstaden.

– Vi har god kunnskap og etterretning, og den bruker vi aktivt, sier hun.

Ifølge Metlid vurderer ikke politiet at det er noen endring i gjengproblematikken eller kriminelle miljøer som følge av de tre skytesakene.

– Det er et relativt stabilt konfliktbilde og spenningsnivå, og det er dynamisk. Det vil si at det kan inntreffe alvorlige hendelser med ujevne mellomrom.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.