Situasjonen i Oslo nærmer seg svenske tilstander. På syv uker har syv personer blitt skutt. Nå mangler vel bare bombeangrep og granatkasting.

– Det er klart at dette tar vi veldig på alvor. Vi vil av og til se flere hendelser med nærhet i tid, uten at det nødvendigvis trenger å bety en eller annen spesiell utvikling.

Dette sier Grete Lien Metlid til VG. Hun er leder for etterforskning og etterretning i Oslo politidistrikt.

Fem skyteepisoder har ført til syv ofre. I de fleste sakene er det gjort pågripelser, og Oslo-politiet prioriterer etterforskningen av disse sakene.

Flere av episodene knyttes opp til kriminelle miljøer. Politiet jobber med å «dempe konfliktene». Kanskje det ville vært bedre å gjøre noe med sykdommen, i stedet for å behandle symptomene?

– Vi følger jo godt med, og det har ikke vært noe spesielt nå rundt spenningsnivået. Det er alltid noen konflikter, og vi jobber med å ta ned de og være i forkant – men dette er dynamisk, og at vi kan få enkelthendelser er slik det er, men vi gjør det vi kan for å unngå det, sier Metlid.

Senest i går ble en 20 år gammel mann skutt på Mortensrud. Han er kritisk skadet, og innlagt på sykehus.

At skytinger som den på Mortensrud skjer i nærheten av skoler ses på som alvorlig.

– Situasjonen er alvorlig nettopp fordi det skytes i det offentlige rom i et område hvor det befinner seg mange unge mennesker, både barn og unge voksne. Det skjer i høstferien hvor man er ute, i områder som bare barn og unge normalt er.

Metlid forstår at sånne episoder skaper «uro og bekymring», og kan heller ikke utelukke hevnaksjoner.

Alle skyteepisodene skaper kapasitetsproblemer.

– Vi utfordres alltid på kapasitet når slike ting skjer, vi gjør jo det, og det er klart at da må vi bare omprioritere og hente folk fra andre saksfelt og sakstyper og legge noe til side, for det er klart vi må prioritere en sak som dette, utdyper hun til VG.

Metlid mener allikevel at politiet i Oslo ikke trenger hjelp fra andre politidistrikter, men vil løse dette ved å prioritere, og å «rokere på personer fra andre avdelinger og slikt».

Kanskje de kan få hjelp av de mange «gender-rådgiverne» som Forsvaret skal ansette?

Det norske Pride-Forsvaret ansetter en hær av kjønnsrådgivere

Syv personer skutt på syv uker i Oslo: − Dette tar vi veldig på alvor 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.